Росія з великою ймовірністю вторгнеться в країни Балтії

Автор/джерело -  © LB.ua



Дата публiкацiї - 6.02.2015 17:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24597

Колишній генсек НАТО вважає, що Кремль насамперед спробує спровокувати конфлікт в Естонії або Латвії

Рік тому. АР Крим. Вторгнення російської армії

Росія може розпочати гібридну атаку на країни Балтії, щоб перевірити, чи мобілізується НАТО проти таких дій.

Таке припущення висловив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв’ю газеті The Telegraph.

За його словами, президент РФ Владімір Путін хоче повернути своїй країні статус потужної держави і відновити домінування у Східній Європі. "Існує велика ймовірність, що він здійснить інтервенцію у країни Балтії, щоб перевірити, чи діє 5-та стаття НАТО", - заявив Расмуссен. Згідно із статтею 5 статуту НАТО, будь-яка загроза для одного з членів НАТО повинна сприйматися усіма іншими як загроза для них самих.

"Путін повинен знати, що якщо він перетне цю червону лінію й атакує союзника НАТО", то Росія програє, наголосив Расмуссен. "Ми повинні це чітко засвоїти. Але він - фахівець з гібридних воєн", - зазначив колишній генсек.

За словами Расмуссена, Кремль може спровокувати конфлікт в Естонії чи Латвії, де доволі велика російськомовна громада. На його думку, це стане прихованою інтервенцією. Екс-голова НАТО додав, що слабкі члени Альянсу можуть недооцінити значення можливого інциденту через бажання не втратити економічні зв’язки з Росією чи через симпатію до Кремля. Такими країнами, за словами Расмуссена, є Угорщина і Греція.

Раніше, 5 лютого, нинішній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що чисельний склад Сил реагування Альянсу збільшать понад удвічі - з нинішніх 13 тис. до 30 тис. осіб. При цьому група підвищеної готовності у складі Сил реагування складатиметься з 5 тис. осіб.

Крім того, зараз посилено зміцнює свою бойову міць Естонія. Зокрема, 10 грудня Міноборони країни уклало контракт з Нідерландами на постачання 44 бронемашин і шести танків. За словами міністра оборони Естонії Свена Міксера, ця угода стане найбільшим військовим контрактом країни.

Наприкінці листопада стало відомо, що армія США вирішила розмістити свої танки в Латвії в рамках операції Atlantic Resolve для посилення безпеки країн Балтії та Польщі. За словами командувача американськими сухопутними військами в Європі генерал-лейтенанта Фредеріка Бен Ходжеса, загалом НАТО відправить 150 бронемашин у європейські країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.