Глави урядів Німеччини і Канади все ще сподіваються на мирне розв’язання кризи на Донбасі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 10.02.2015 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24606

Канцлерка Німеччини і прем’єр Канади наголосили, що не змиряться з окупацією Росією території України. Подальші дії країн Заходу, за словами Меркель, залежатимуть від результатів зустрічі у Мінську.

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель та глава уряду Канади Стівен Гарпер жорстко розкритикували Росію через її дії в українському конфлікті. "Ситуація в Україні небезпечна через тривалу агресію з боку Росії. І ми не змиримося з незаконною окупацією української території", - зазначив прем’єр-міністр Канади після зустрічі з німецькою канцлеркою в Оттаві ввечері у понеділок (за місцевим часом), 9 лютого, повідомляє інформагентство dpa.

Анґела Меркель погодилася, що територіальна цілісність України має бути збережена. "Якщо її порушують, ми повинні діяти спільно, тут позиції Канади і Німеччини збігаються", - зазначила вона.

Канцлерка Німеччини знову заявила, що виступає проти постачання зброї Києву. На її думку, військовими методами проблему все одно не вирішити. Водночас прем’єр Канади, не говорячи прямо про можливості поставок зброї Україні, зауважив, що варто розглядати "всі варіанти", повідомляє інформагентство AFP.

Обидві сторони висловили сподівання на мирне врегулювання кризи. "Я сподіваюся, що нам вдасться розв’язати конфлікт дипломатичним шляхом", - зазначила Анґела Меркель.

Подальші дії залежать від зустрічі в Мінську

"Побачимо, чи впродовж наступних днів ми зможемо досягнути прогресу", - сказала Меркель з огляду на заплановані переговори лідерів Німеччини, Франції, України і Росії у Мінську. "Якщо цього не вдасться, нам доведеться думати, як діяти далі", - додала вона. Меркель запевнила, що всі кроки будуть узгоджуватися "з іншими партнерами".

Нагадаємо, напередодні німецька канцлерка зустрілася з президентом США Бараком Обамою. Сторони погодилися, що шанси на вирішення конфлікту військовим шляхом невеликі, зокрема і через те, що Росія має сильну армію. За словами Обами, майбутні дії стосовно РФ значною мірою залежать від подальших кроків Москви, а також від запланованої цього тижня зустрічі в "нормандському форматі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.