Переговори майже в глухому куті: РФ проти українського контролю над державним кордоном

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 11.02.2015 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24612

Міністр закордонних справ Росії вважає, що в нинішній ситуації буде українська влада не зможе домогтись відновлення контролю над українсько-російським кордоном на території, які контролюють бойовики.

Про це він сказав на прес-конференції зі своїм грецьким колегою у Москві.

Російський урядовець розкритикував те, що, за його словами, українська сторона наполягає на відновленні свого контролю за кордоном як на передумові інших положень мирного договору щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Він наголосив, що про це Київ має "домовлятись із представниками Луганська та Донецька".

"Безумовно, якщо зараз, коли тривають бойові дії, є бажання поставити на перше місце питання відновлення контролю української влади над кордоном на всій його протяжністю між Україною і Росією, то на ділянках, які контролює ополчення, треба домовлятися з "ДНР" і "ЛНР" - цитує міністра Лаврова прес-служба МЗС Росії.

За його словами, сепаратисти "досить конструктивно взаємодіють" зі спеціальною моніторингової місією ОБСЄ та надавали спостерігачам доступ до підконтрольних їм контрольно-пропускних пунктів.

"Я сильно сумніваюся, що в розпал бойових дій .... представники "ЛНР" і "ДНР" погодяться, щоб питання контролю над кордоном було встановлено як найголовніший пункту і попередньої умови для всього іншого", -сказав Сергій Лавров та висловив жаль, що на цьому пункті зараз наполягає українська сторона.

"Поки йдуть бойові дії, і не вирішені багато інших питань, це просто нереалістично", - додав він.

Водночас він заявив про необхідність виконувати мінські домовленості, серед яких - надання територіям на сході України особливого статусу.

"Замість цього зараз ми спостерігаємо економічну блокаду, відсічення Донбасу від зони гривні, встановлення якогось контролю на дорогах, що ведуть з Донбасу на інші українські території. Говорячи прямо - це спроба економічного і соціального придушення паралельно з військовим подавленням цих територій. У таких умовах віддати ще й російську частину кордону - значить відрізати себе навіть від гуманітарної допомоги і дозволити себе оточити", - вважає Сергій Лавров.

За його словами, потрібно спочатку забезпечити "встановлення миру", відведення важкого озброєння, початок політичного процесу. Після цих кроків, на думку дипломата, буде простіше вирішувати питання контролю над кордоном.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.