Путін взяв тактичну паузу в атаці на Україн

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 13.02.2015 18:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24626

Укладені в Мінську домовленості дають надію на врегулювання конфлікту в Україні, але живити якийсь оптимізм у зв’язку з їх підписанням не варто/

Про це пише The Financial Times.

Після 16-годинних переговорів президенти Росії і України нарешті визначилися з порядком і умовами припинення бойових дій, що забрали життя п"яти тисяч осіб. Тим не менш подібну угоду, підписану в білоруській столиці у вересні минулого року, невдовзі було порушено. "І плекати ілюзії у зв’язку з "Мінськом-2" можна буде лише тоді, коли Путін раптом серйозно вирішить налагодити свої відносини з Україною і Заходом", - йдеться в статті.

Основним пунктом угоди є пункт про припинення вогню, яка набирає чинності у ніч на 15 лютого. У зв’язку з чим буде створена демілітаризована зона довжиною до 140 кілометрів, що відділяє Україну від проросійських сил. Тобто існує кілька "прогалин" в угоді, що може послужити приводом для Путіна відновити конфронтацію. Так, з моменту підписання тексту домовленостей бої можуть тривати два дні, а важке озброєння може бути відведено протягом ще двох тижнів. Тривожить і неясна ситуація навколо Дебальцевого.

Навіть якщо обидві сторони покладуть край військовим діям, як і раніше, залишиться питання про пошуки більш міцного врегулювання. Підписана в четвер угоду має багато неясностей, якими Путін може скористатися.

У документі йдеться про "децентралізацію", а не про федералізацію", на чому наполягала Москва. Донецьк і Луганськ будуть мати свою власну поліцію, але вони не будуть мати право вето на зовнішню і оборонну політику України, тобто вони не зможуть виступати в якості прокремлівського оплоту проти Києва, який в кінцевому підсумку може вступити в ЄС чи навіть НАТО.

"Але ці перемоги меркнуть на тлі тих поступок, на які був змушений піти Порошенко", - пише автор статті. Росія ніколи не визнавала присутність своїх військ на території України, та в угоді це також не було зазначено. Також у тексті не йдеться про негайне відновлення контролю над своїми кордонами з Росією, яка безкарно перекидає через неї військову техніку і війська. Україна зможе взяти під контроль кордон в кінці 2015 року, тільки після погодження змін до Конституції. "Це великий крок назад, якщо порівнювати цю угоду з попередньою, у якій контроль Києвом власних кордонів не підпадав під якісь принципові умови", - пише видання.

"Угода "Мінськ-2" буде мати успіх тільки тоді, коли Путін вирішить пом’якшити конфронтацію з Україною і Заходом. Але немає ніяких ознак того, що він готовий зробити це", - йдеться в статті.

Багато факторів, в тому числі економічна криза в Росії, а також люта антизахідна кампанія в російських ЗМІ, вказують на те, що амбіції кремлівського лідера однієї Україною не обмежуються: він прагне відновити свою сферу впливу в Східній Європі.

Протягом усієї цієї кризи Путін часто змінює лінію своєї тактики заради своїх цілей. "Було б розумно припустити, що "Мінськ-2" є не більш ніж тактичною паузою. Навіть зараз Заходу потрібно думати над заходами, в тому числі про розширення санкцій відносно Москви і надання оборонної зброї Києву - в очікуванні чергового акту агресії з боку Путіна", - резюмує автор статті.

Сьогодні, 13 лютого, стало відомо, що у Конгрес США внесено законопроект, що дозволяє Обамі надати Україні зброю.

Напередодні спікер Держдепартаменту США Джен Псакі повідомила, що Сполучені Штати не виключають можливість застосування нових санкцій проти Росії і прийняття рішення про озброєнні України і після підписаних 12 лютого в Мінську угод.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.