Не треба спекулювати щодо альтернатив Мінським угодам – єврокомісар про миротворців

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.02.2015 21:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24656

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганес Ган просить «не спекулювати на темі альтернатив мінським домовленостям».

«Основою нашою метою є домогтися, щоб мінські домовленості були виконані, щоб були проведені подальші перемовини щодо відповідного статусу конфліктних регіонів», – сказав він.

Єврокомісар наголосив, що він, як представник ЄС, не може пропонувати якісь конкретні варіанти вирішення проблеми статусу регіонів. У цьому разі Євросоюз може запропонувати лише свою експертну допомогу, але це компетенція української сторони вирішувати, яким чином буде врегульовано статус окремих регіонів її країни.

Крім того, для ЄС принциповим питанням наразі є забезпечення доступу до всіх проблемних районів у зоні конфлікту для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Ган також нагадав про важливість проведення у відповідності до мінських угод місцевих виборів на територіях, які сьогодні контролюють проросійські сепаратисти.

Безпосередньо щодо перспектив направлення поліцейської чи будь-якої іншої місії Євросоюзу під егідою Ради безпеки ООН він сказав: «Я не хочу спекулювати щодо інших альтернатив зараз. Давайте подивимося, як виконуватимуться мінські домовленості».

Після відповідного рішення РНБО МЗС України готує звернення до ООН і ЄС щодо направлення в Україну міжнародної миротворчої місії під егідою ООН. Президент Петро Порошенко повідомив, що обговорював це питання з Анґелою Меркель, Франсуа Олландом та Володимиром Путіним під час перемовин у Мінську 11–12 лютого.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.