Росія газовим шантажем хоче змусити ЄС покинути Україну

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 25.02.2015 17:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24665

За останні кілька днів президент Росії Владімір Путін двічі “ляснув по носі” Захід, пригрозивши Європі перебоями з постачанням газу через Україну і запропонувавши Ірану свої балістичні ракети.

Про це пише оглядач Кейт Джонсон на сторінках Foreign Policy, нагадуючи, що Вашингтон і його союзники виступають проти продажу зброї Тегерану на фоні суперечок через іранську ядерну програму. В цей же час, Держсекретар Джон Керрі закликав ввести проти Росії нові більш жорсткі санкції через підтримку проросійських терористів в Україні. За його словами, російська сторона "зухвало брехала" йому в очі про свою участь у війні проти української армії в Донбасі.

"Путін відкриває старий фронт проти Заходу у сусідній країні за допомогою російського газу, намагаючись використати його для досягнення інших політичних цілей. Схоже, це кампанія на кількох фронтах, метою якої є змусити Захід погодитися з територіальними завоюваннями Москви", - йдеться в статті.

"Росія піднімає ставки для Заходу. США протистоять Кремлю у питанні щодо долі України, але в цей же час вони шукають російської підтримки на переговорах щодо Ірану", - пояснив останні дії Москви аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Сійбрен де Йонг.

Видання нагадує, що в понеділок Росія знову почала погрожувати Україні відключенням газу. В Києві поскаржилися, що отримали лише половину того палива, за яке заплатили. В Москві пояснили, що частина газу, який купили українці, пішла проросійським бойовикам, як "гуманітарна" допомога. Терористи пошкодили газопровід, після чого Україна не змогла забезпечити регіон енергією. В компанії "Нафтогаз" пояснюють, що хотіли ліквідувати аварію і відновити забезпечення, але бойовики не дозволили цього зробити. В Києві підозрюють що Росія зробила це навмисне, щоб відібрати частину українського газу і відновити енергетичних тиск.

В цей же час, голова російської компанії "Газпром" Алєксєй Міллер пригрозив Україні припиненням поставок через нібито "несплату", і застеріг Євросоюз, що його країни-учасниці теж можуть зіштовхнутися з труднощами через це.

"Енергетичні експерти кажуть, що рішення Росії відібрати частину газу в України і відправити її на захоплені території на сході є порушенням угоди між Києвом і Москвою, яка була підписана восени", - йдеться в статті.

Київ погодився погасити частину боргу і заплатити 3 мільярди доларів на перед за поставки газу впродовж зими. А тепер український "Нафтогаз" фактично не отримує того об’єму палива, за який вже заплатив "Газпрому".

"Газпром" заявив, що вніс зміни на своїх терміналах для того, щоб забезпечити Донецьк і Луганськ. Але одностороннє внесення змін на терміналах заборонені", - сказав голова консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

На думку експерта, якщо Росія зараз припинить постачати газу Україні, то це стане дуже серйозним ударом по хиткій українській економіці. Газові сховища країни заповнені лише на 25%, тож компенсувати нестачу енергії довго не вдасться. Водночас газовий шантаж змушує нервувати і Євросоюз, який побоюється за своє енергетичне забезпечення. Сьогодні стало відомо, що ЄС готує газові угоди з Азербайджаном і Туркменістаном. Крім того, стратегія ЄС передбачає створення Енергетичного союзу до 2030 року як головний етап у формуванні єдиного ринку енергії, у зміні способів її виробництва, транспортування та споживання.

Україна розраховує стати його частиною, якщо буде така можливість, повідомляв голова НАК "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.