Майдан буде попри будь-які заборони

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 31.03.2007 13:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2469

Незважаючи на заборону суду, опозиція має намір провести в Києві свої акції.

Центр Києва в суботу стане ареною політичних акцій, організованих як опозиційними силами, так і прихильниками правлячої коаліції.

Перший масштабний анонсований захід на Майдані Незалежності 31 березня має намір провести громадський рух Народна самооборона, який очолює екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Початок акції заплановано на 11:00.

О 13:00, як очікується, почнеться мітинг прихильників Коаліції національної єдності. Цей захід відбуватиметься на Європейській площі, яка знаходиться на відстані близько 300 метрів від Майдану.

Тим часом, на суботу в Києві заплановано проведення чергового з’їзду політичної партії Наша Україна, почесним головою якої є Президент країни Віктор Ющенко. До останнього часу від прес-служби глави держави немає підтвердження, чи буде Президент присутнім на з’їзді. Його кандидатура розглядається як лідера НСНУ. Наразі партією тимчасово керує голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

Увечері на Майдані заплановано спільний мітинг партії Наша Україна, Блоку Юлії Тимошенко та Народної самооборони під гаслом "Геть зРаду!".

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, керівник фракції Наша Україна Вячеслав Кириленко та лідер громадського руху Народна самооборона Юрій Луценко закликали українців вийти на Майдан у суботу о 17 годині.

Про це вони повідомили журналістам після зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком, яка відбулася в п’ятницю, у Секретаріаті Президента.

"Завтра з 17 години ми починаємо збирати Майдан", - сказала Тимошенко.

За словами лідера БЮТ, вони хочуть, щоб люди сказали Президентові, що вони виступають за дострокові вибори в парламент. "Я закликаю всіх українців прийти на Майдан і разом звернутися до Президента з закликом підписати указ про розпуск парламенту та оголосити дострокові парламентські вибори.

У свою чергу Луценко сказав, що "настає момент істини". Він знову зазначив те, що збільшення коаліції за рахунок вступу до неї колишніх депутатів з опозиції на основі індивідуального членства є незаконним. За його словами, тих 300 голосів, які намагається зібрати коаліція, не відповідають виборові українського народу. Він сказав, що настає момент істини і для Президента, і для кожного українця. "Завтра повинна відбутися демонстрація вільних українців", - додав Луценко.

Відповідаючи на питання журналістів, чи не очікують вони завтра будь-яких провокацій, Луценко сказав, що в нього залишилися гарні стосунки із середньою ланкою в правоохоронних органах, і за його інформацієї вони не мають наміру виконувати жодних незаконних наказів.

Як повідомлялося раніше, Шевченківський районний суд Києва, куди звернулися міська влада, своїм рішення обмежив проведення політичних акцій на Майдані Незалежности 31 березня. У своїй позовній заяві столична міськадміністрація просила суд частково (на Майдані Незалежності) обмежити право проведення акцій, оскільки це може призвести до конфлікту через протилежність політичних поглядів партій та організацій, які збираються проводити акції на Майдані Незалежності.

За словами начальника Головного уравління з питань внутрішньої політики Київської міської держадміністрації Віктора Гончарука, цим рішенням суд заборонив усім без винятку політичним силам проводити в суботу на Майдані Незалежности будь-які заходи. За рішенням суду на Майдані Незалежности слід бути демонтувати як сценічні конструкції, так і намети, які встановили БЮТ та Наша Україна.

Проте, це рішення юристи згаданих політичних сил мають намір опротестувати, а організатори - провести свої акції.

На 31 березня в головне управління з питань внутрішньої політики КМДА надійшли заявки про намір провести політичні заходи: партій Батькивщина та Наша Україна, котрі мають намір проводити з 17:00 суспільний захід на підтримку демократії в Україні та організувати депутатські прийоми на Майдані Незалежности, Європейській та Софійській площах; партії Вперед, Україна!, яка буде проводити презентацію громадянського руху "Народна самооборона", як свого політичного партнера на Майдані Незалежности, Контрактових, Софійської площах і в парку імені Т.Г.Шевченко з 11 до 22; Партії регіонів і Союзу молоді регіонів України, котрі зробили заявку на проведення Форума національного єднання з 29 березня по 3 квітня на Майдані Незалежності, Європейській, Контрактовій, Софійській, Михайлівській площах, у парках імені Т.Г. Шевченко та Маріїнському. Окрема заявка надійшла на проведення політичної акації від Загальвійськового Союзу на Європейській площі.

МВС на етапі підготовки до масових акцій у Києві заявило, що буде робити все, щоб не допустити зіткнень та розділити людей з різних політичних угруповань. У разі потреби правоохоронні структури можуть залучити до Києва додаткові сили з регіонів. Точна кількість співробітників силових підрозділів для охорони правопорядку на вихідні не оприлюднювалася.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.