Путні зробив відкрите зізнання, яке буде використане в Гаазькому трибуналі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.03.2015 05:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24725

У Міністерстві закордонних справ України розцінюють озвучені в трейлері фільму «Крим. Шлях на Батьківщину» висловлювання російської сторони, як «явку з повинною», яка буде використана в подальшому для притягнення до міжнародно-правової відповідальності.

Шлях до Гааги

Про це заявив сьогодні на брифінгу в Києві речник МЗС Євген Перебийніс, повідомляє "Сегодня".

«Ми звернули увагу на анонс цього фільму, зокрема, на ті уривки висловлювань президента Росії, які були озвучені в цьому анонсі. Не те, щоб ми почули щось нове, досі нам не відоме... але проанонсовані визнання є дуже важливими в контексті майбутньої відповідальності», - сказав він.

Він зазначив, що фактично Росія таким чином визнала збройне захоплення Криму за наказом вищого російського керівництва з використанням спецслужб і Збройних сил Росії.

«Цими зізнаннями РФ фактично визнала, що здійснила міжнародне злочин - незаконне, з порушенням всіх міжнародних норм заволодінням територією іншої держави шляхом військової агресії», - наголосив спікер МЗС. Обтяжуючим фактором при цьому, на його думку, є те, що це була держава-член Ради безпеки ООН.

«Така, з дозволу сказати, «міжнародна явка з повинною», очевидно, має для Кремля якусь внутрішньополітичну іміджеву вигоду. Нам зараз аналізувати це абсолютно нецікаво. Головне, що публічні визнання російського керівництва у відвертому нехтуванні міжнародним правом і спланованій окупації Криму усуває найменші сумніви в тому, що Росія кинула виклик усталеним принципам сучасного світоустрою і повинна понести за це відповідне міжнародно-правову відповідальність», - заявив Перебийніс.

Яценюк відправить в Гаазький трибунал російський фільм про анексію Криму

Верховна Рада України прийняла заяву про передачу в юрисдикцію Гаазького трибуналу розслідування анексії Криму та російської військової агресії на території України. Про це під час урядового засідання заявив прем’єр міністр України Арсеній Яценюк.

«Для того щоб міжнародні прокурори змогли розглянути заяву і почати виробництво, ГПУ, СБУ, мін’юст збирають належну доказову базу, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто винен у скоєнні нападу на Україну, в анексії Криму і в тисячах жертв, які викликані російської військовою агресією», - сказав Яценюк.

Крім того, прем’єр-міністр відзначив і трейлер російського фільму про анексію Криму «Крим - шлях на Батьківщину».

«Я подивився цей трейлер, і я дуже прошу Міністерство юстиції відправити цей трейлер до Гаазького трибуналу. І було б дуже важливо, щоб і весь фільм, який з’явиться, також був відправлений в Гаазький трибунал, тому що цим фільмом повинні зацікавитися міжнародні прокурори і слідчі. Цей фільм відповідає на питання, хто давав вказівки про захоплення української території в Криму, про порушення міжнародного права і хто за це несе відповідальність», - додав Яценюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.