На саміті у Брюсселі обговорять секретні угоди країн ЄС з Газпромом

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.03.2015 14:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24759

Під час саміту Брюсселі, який відбудеться протягом 19-20 березня, лідери ЄС дискутуватимуть щодо положення Енергетичного союзу, які передбачають контроль Єврокомісії над енергетичними угодами, які країни блоку укладають з іншими державаим.

Про це повідомило видання EurActiv з посиланням на дипломатичні джерела.

За словами дипломатів, дискусію зосередять на визначенні «критеріїв, які будуть використовувати» для оцінки двосторонніх угод, зокрема, в газовому секторі. Мета перевірки Єврокомічією міжурядових угод полягатиме у тому, щоб контракти відповідали європейському законодавству в галузі енергетичної безпеки.

Згідно з повідомленням, активними учасниками дискусії повинні стати Німеччина, який успішно провела переговори з російським Газпромом, і Польща, яка платить за російський газ набагато більше (для Німеччини Газпром встановив ціну в $310 за тис. кубометрів «блакитного палива», в той час як для Польщі його вартість становить $370 – ред.).

Крім того, питання щодо міжурядових енергетичних угод є актуальним через таємні домовленості Угорщини з РФ щодо добудови АЕС в угорському Пакші. Як відомо, угорський парламент засекретив деталі домовленостей, а опозиція назвала контракти з РФ «найбільшою корупційною справою в історії країни». Крім того, повідомлялося, що Європейський союз підтримав рішення Євроатому щодо блокування енергетичної угоди між Угорщиною та Росією про добудову АЕС.

Нагадаємо, в межах впровадження нового проекту, відомого як Енергетичний союз, Єврокомісія заявила про намір отримати право вето на енергетичні угоди, які країни ЄС укладають із державами, які не належать до блоку. Разом з тим низка країн ЄС, які мають секретні домовленості із Газпромом, протестують проти такого нововведення. Зокрема, угорський прем’єр Віктор Орбан назвав його загрозою енергетичній безпеці країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.