Мороз вважає позицію Президента неконституційною

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 2.04.2007 15:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2481

Голова Верховної Ради Олександр Мороз вважає, що претензії Президента щодо неконституційності формування коаліції – неправові та неконституційні.

Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з керівниками дипломатичних місій держав членів Європейського Союзу та «великої вісімки», повідомили у прес-службі Верховної Ради.

Мороз пояснив, що коаліція створена на основі Конституції, рішень фракцій і відповідних індивідуальних заяв народних депутатів. Окрім цього, зазначив він, у Регламенті Верховної Ради є норма, згідно з якою індивідуально позафракційні народні депутати можуть входити або до коаліції, або до опозиції - на основі індивідуальних заяв.

Аналізуючи зміст листа Глави держави до Верховної Ради і його виступ на з‘їзді «Нашої України», Мороз зазначив, що Президент вимагає також законодавчо затвердити Універсал національної єдності. На переконання спікера, це нелогічно, бо це є політичним документом, документом про наміри.

Основна вимога Президента, сказав Мороз, це введення імперативного мандата для народних депутатів України. Конституція, заявив він, цього не передбачає. Він наголосив, що Венеціанська комісія зробила жорсткі зауваження щодо Закону про введення імперативного мандату для депутатів місцевих рад як такого, що суперечить демократичним принципам Євросоюзу.

«Під час зустрічі Голова Верховної Ради звернув увагу на неконституційний характер втручання інституту Президента у діяльність Верховної Ради України і судової гілки влади», - повідомляє прес-служба ВР. Мороз назвав таку практику недопустимою. Він особливо підкреслив, що у діяльності Верховної Ради немає жодної дії, яка б виходила за межі Конституції. «Верховна Рада України і надалі діятиме винятково в межах Конституції і в порядку, передбаченому Основним законом», - заявив Мороз.

Він підкреслив, що всі конфронтаційні моменти можуть бути з‘ясовані у демократичний спосіб. «Ми постараємося знайти компроміс з питань, які не виходять за межі Конституції», - підкреслив він.

Мороз також заявив, що парламент не зверне з норм права і позицій Конституції. «Ми будемо тримати ситуацію під контролем, вона буде відбуватися у правовому полі», - заявив спікер.

Критична ситуація в Україні, наголосив Мороз, має суб‘єктивний, навіть персональний характер, і пояснюється бажанням деяких політиків задовольнити свої владні амбіції і отримати владні повноваження. При цьому, наголосив він, будь-які дії за межами Конституції отримуватимуть адекватну оцінку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.