Командувач ВПС Польщі вимагав посадки літака Качинського

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.04.2015 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24846

Згідно з опублікованим записам, в кабіні пілотів за кілька хвилин до аварії перебував командувач ВПС Польщі Анджей Бласік, який, як і голова протоколу МЗС Польщі, наполягав на посадці літака.

За кілька хвилин до аварії в 2010 році літака президента Польщі Леха Качинського неподалік Смоленська в кабіні пілота перебували сторонні особи, які вимагали від пілотів здійснити посадку, незважаючи на невідповідні погодні умови.

Про це свідчать дані нової розшифровки бортового самописця лайнера, оприлюднені у вівторок, 7 квітня, польською радіостанцією RMF FM.

Згідно із записом, в кабіні пілотів перебував командувач ВПС Польщі Анджей Бласік, який, як і голова протоколу МЗС Польщі, наполягав на посадці. Бласік, як повідомляється, запевняв пілотів, що вони можуть зробити безпечну посадку, незважаючи на густий туман. До останньої миті льотчики намагалися вмовити їх покинути кабіну.

"Багато неточностей"

Напередодні роковин аварії польського радіостанція повідомила, що експерти змогли розшифрувати на 40 відсотків більше голосів і фраз завдяки використанню нової методики відновлення даних, інформує AFP. Проте військові слідчі ставлять під сумнів матеріал. На їхню думку деякі голоси та репліки визначені неправильно.

Прес-секретар головної військової прокуратури Польщі Марцін Максьян, підтвердивши існування нових розшифровок, заявив, що в опублікованих записах є "багато неточностей". Про які саме неточності йдеться, він не пояснив. При цьому Максьян повідомив, що прокуратура проведе розслідування з приводу витоку матеріалів розшифровки, додавши, що за несанкціоноване оприлюднення передбачається покарання терміном до двох років позбавлення волі.

Водночас, повідомляє "PoskieRadio", опозиційна партія "Право і справедливість" поставила під сумнів достовірність нової розшифровки. "Ця стенограма написана кирилицею, на замовлення Путіна", - заявив на прес-конференції депутат від партії "Право і справедливість" Бартош Ковнацький.

Політик висловив думку, що нові дані схожі на звіт Міжнародного авіаційного комітету, який покладає всю відповідальність за катастрофу президентського лайнера на поляків.

Нагадаємо, що аварія, яка вбила президента Леха Качинського і 95 інших пасажирів, залишається болючим питанням у Польщі, особливо напередодні президентських та парламентських виборів цього року. В польських ЗМІ регулярно циркулюють різноманітні конспірологічні теорії щодо долі "борта номер 1".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.