5 років після Смоленської катастрофи: чорні скриньки і літак все ще в Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.04.2015 14:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24862

10 квітня минає 5 років від Смоленської катастрофи, але питань про обставини цієї трагедії і її причини у Польщі аж ніяк не меншає.

Катастрофа продовжує ділити польське супільство, а політики сперечаються про те, хто винен у національній трагедії. Олії у вогонь польських суперечок долила Росія. Напередні сумних роковин російські слідчі зробили заяву про те, що про повернення Польщі розбитого президентського ТУ-154 вони подумають щойно після завершення свого розслідування.

П’яті роковини Смоленської катастрофи супроводжуються сенсаційними заявами експертів, емоційними перепалками польських політиків та погіршенням й без того поганих польсько-російських стосунків. У переддень 10 квітня Слідчий комітет Росії заявив, що він не може завершити розслідування причин трагедії, бо польська сторона не дала відповіді на всі його запити.

Крім цього, в Росії по-новому заговорили про ймовірність передачі Польщі решток президенського літака. За словами російських слідчих, фрагменти розбитого літака – це речовий доказ у слідстві, тож про його ймовірне повернення до Польщі в Росії подумають пізніше. Ця заява російської сторони обурила поляків.



Януш Вуйцік, речник польської військової прокуратури не приховує розчарування. Він заперечує російські звинувачення на адресу польських прокурорів. Каже, шо поляки дали відповідь на переважну більшість запитів російських слідчих. Вуйцік наголосив, що йому важко уявити ситуацію за якої літак, який дотепер знаходиться в Росії не передадуть законному власникові, тобто польскій державі. «Ми очікуємо, що російська сторона відповість на наші звернення. Нагадаю, що дотепер російська сторона не передала нам ані літак, ані реєстратори – прилади, які знаходилися на борту цього літака», – зазначає Вуйцік.

Чому чергові сенсації з’являються саме тепер?

Тим часом польські політики чубляться з приводу оприлюдненої популярною радіостанцією RMF FM повнішої версії записів чорних скриньок з президентського ТУ-154. Дотепер був відомий запис в якому експетам не вдалося розшифрувати деякі місця. Кілька днів тому RMF FM опублікувало повну стенограму розмов, які начебто точилися в кабіні пілотів незадовго до трагедії. Як твердить радіостанція, ці матеріали є в польській прокуратурі, яка поки що їх не публікує. З оприлюдненої стенограми випливає, що в кабіні пілотів перебував польський генерал, який нібито змусив льотчиків іти на посадку за вкрай несприятливих погодніх умов.

Фактом появи в мережі цієї стенограми незадоволені політики правлячої у Польщі партії «Громадянська платформа». Вони вважають, що таким чином хтось намагається роздмухати так звану польсько-польську війну і вплинути на перебіг президентської кампанії, яка саме триває у цій країні. Водночас, за словами спікера Сейму Радослава Сікорського, стенограма підтверджує дотеперішні висновки польських прокурорів про причини смоленської катастрофи.

Натомість опозиційна партія «Право і справедливість» твердить, що опубліковані в мережі стенограми віддзеркалюють офіційну позицію Кремля. Депутат Сейму Бартош Ковнацький наводить низку прикладів, які на думку опозиціонерів заперечують припущення про присутність польского генерала в кабіні ТУ-154.

«Це показує, наскільки мало вірогідні висновки експертів. Де-факто, ці висновки писалися під накинуту експертам тезу, яка мала довести провину польських пілотів. Тобто це висновки, які є в російскому звіті Анодіної», – каже політик.

«Право і справедливість» обіцяє, що 10 квітня оприлюднить важливий звіт із власного розлідування причин Смоленської катастрофи.

За даними опитувань громадської думки, 22 відсотки поляків вважає, що польський літак ТУ-154 із президентом Лехом Качинським на борту розбився внаслідок терористичного акту. Найбільше переконаних у такій версії подій серед молодих людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.