Норвегія вимагає пояснень від Кремля з приводу пропагандистського візиту Рогозіна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.04.2015 09:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24893

Уряд Норвегії вимагає пояснень від Росії через візит її віце-премʼєра Дмітрія Рогозіна на архіпелаг Свальбард.

У МЗС Норвегії назвали інцидент прикрим і наголосили, що громадянам Росії, яким заборонено вʼїзд до країни у звʼязку з санкціями, «не бажано перебувати у Свальбарді».

У суботу Дмітрій Рогозін у своєму «Твіттері» повідомив про прибуття на Свальбард (інша назва – Шпіцберген) і оприлюднив фото з місця перебування. Сам він прокоментував обурення Норвегії словами «Після бійки кулаками не розмахують».

Свальбард є архіпелагом у складі Норвегії, але ця територія має особливий статус. Після Першої світової війни близько 50 держав уклали угоду, що наділяє всіх її учасників рівними правами на експлуатацію ресурсів архіпелагу. Однак з огляду на активну економічну підтримку архіпелагу Росією, громадяни цієї країни мають право на безвізовий вʼїзд на острови у разі, якщо він здійснюється безпосередньо з території Росії.

Дмітрій Рогозін є фігурантом санкційного списку ЄС, який підримала й Норвегія. Рогозін неодноразово висловлювався на підтримку анексії Росією Криму, а також заявляв про підтримку проросійських сепаратистів на сході України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.