Журналісти ВВС на власні очі побачили як російські бойовики виконують Мінські домовленості

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 23.04.2015 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24913

Кореспонденти ВВС стали свідками обстрілів позицій українських військових з боку проросійських бойовиків у Широкиному.

Під час обстрілів команда ВВС бачила свідчення використання важкого озброєння, яке мало бути відведене від лінії зіткнення за Мінськими домовленостями.

Про це повідомив кореспондент ВВС.

Снаряди в бік українських військових падали так часто, що їх важко було порахувати, повідомляють кореспонденти ВВС.

Бойовики вели щільний вогонь протягом години. Тільки після цього українські військові почали стріляти у відповідь – проте, обстріли зі сторони бойовиків продовжувались.

Як повідомляють кореспонденти ВВС, обстріли почалися, як тільки команда спостерігачів ОБСЄ залишила це місце.

Українські військові продемонстрували журналістам один снаряд, що влучив в будинок і не розірвався. Розміри снаряду означають, що його випустили з важкого озброєння, яке мало бути відведене з цього місця за Мінськими домовленостями.

Представники самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" натомість звинувачують у обстрілах українську сторону.

Умови для демілітаризації

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, за яких умов українські військові можуть залишити населений пункт Широкине, яке розташоване за 20 км на схід від Маріуполя.

За словами Турчинова, це відбудеться лише за тих обставин, якщо у Широкиному постійно діятиме пункт спостерігачів ОБСЄ, а село візьме під контроль міліція.

"Тому що наразі спостерігачі ОБСЄ працюють за графіком – із 7-ої до 17-ої години вони об’їжджають територію. Як тільки вони від’їжджають на відпочинок, розпочинається вогонь з боку російсько-терористичних угрупувань, і десь близько сьомої години він завершується", - розповів пан Турчинов в інтерв’ю "5 каналу".

Не віддавати Широкине

Водночас громадська організація "Штаб оборони Маріуполя" опублікувала звернення громадськості міста з закликом не залишати Широкине.

Як йдеться у зверненні, у Широкиному розташована стратегічна висота, яку відбили у бойовиків, і з якої вони раніше обстрілювали місто.

"Вважаємо, що залишити Широкино сьогодні - означає поставити під удар півмільйонний український Маріуполь", - йдеться у заяві.

В організації критикують ідею залишати село під контролем ОБСЄ через те, що спостерігачі, "не володіючи засобами збройного захисту, не зможуть чинити ніякого опору агресору".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.