Міхаіл Касьянов передав конгресу США “список Нємцова”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 24.04.2015 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24926

Співголова партії РПР-ПАРНАС, екс-прем’єр Росії Міхаіл Касьянов в ході візиту в США передав в конгрес список журналістів російських телеканалів, яких, на його думку, потрібно додати до так званого списку Магнітського і проти яких потрібно ввести американські санкції.

Опозиційний політик не уточнив прізвища тих, хто увійшов до списку, але підкреслив, що це журналісти, які брали участь у цькуванні Боріса Нємцова.

Напередодні візиту Касьянова в США з’явилася інформація, що в список, підготовлений самим Касьяновим і членом федеральної політради партії Владіміром Кара-Мурзою, потрапили журналісти Владімір Соловйов, Дмітрій Кісельов, Аркадій Мамонтов, Андрєй Караулов, Константін Сьомін, гендиректори телеканалів Владімір Кулістіков і Олєг Добродєєв, а також депутат Держдуми Алєксєй Пушков, який також є тележурналістом.

"Ми зустрічалися з керівниками комітетів із закордонних справ сенату і палати представників конгресу США, лідерами партійних фракцій", - повідомив Касьянов, додавши, що тепер американські законодавці мають вирішити, чи підходять ці люди для чорного списку.

"Ми вважаємо, що підходять, оскільки мова, на нашу думку, йде про порушення прав людини... Порушники прав людини повинні бути в чорному списку. Але в моїй країні вони не можуть бути притягнуті до відповідальності, тому що генеральна прокуратура нічого не робить в цьому напрямку", - підкреслив пан Касьянов.

"Список Нємцова"

На думку Касьянова, причиною створення списку стало те, що в Росії зараз взагалі немає вільної преси, а люди, що потрапили в список - це не журналісти, а пропагандисти.

Крім цього, виступаючи у вашингтонській Раді з міжнародних відносин, Касьянов розкритикував російську владу за відсутність реформ у сфері економіки, і заявив, що лише становище в економіці може вплинути на рішення, які ухвалює президент Путін.

Напередодні візиту Касьянова в Вашингтон уповноважений з прав людини в Росії Елла Памфілова висловилася про намір передати в конгрес США так званий "список Нємцова" негативно. "Я вважаю, що апелювати до конгресу чужої країни замість того, щоб апелювати до власного народу, непристойно. А вводити санкції щодо журналістів - ще більш непристойно", - заявила вона.

А прокремлівська громадська організація "Антифашистська антимайданна рада" звернулася з пропозицією до Касьянова відмовитися від російського громадянства на користь американського.

"Ми вважаємо, що як чесна людина Касьянов повинен добровільно відмовитися від громадянства Росії і переїхати на постійне місце проживання в США, владу яких він просить ввести санкції щодо своїх співгромадян. Чинити так може тільки людина, яка не поважає ані населення Росії, ані російську владу, яка не зважає на конституційний лад і закони РФ", - заявив "Известиям" глава організації Євгєній Шабаєв.

"Антифашистська антимайданна рада", заснована "Єдиною Росією", називає себе правозахисною організацією. Рада відома, зокрема, тим, що вимагала притягнути до відповідальності Бориса Нємцова за його позицію по відношенню до анексії Криму та конфлікту на сході України. У російських опозиційних колах цю організацію називають чорносотенною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.