На саміті Україна-ЄС прориву не сталося

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 28.04.2015 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24934

17-й саміт Україна-ЄС не став історичним і не приніс жодних сенсацій, вважають опитані DW експерти.

Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск

Утім, доброю новиною стало підтвердження офіційним Брюсселем надання фінансової допомоги Україні.

Ще до початку саміту Україна-ЄС президент Європейської Ради Дональд Туск поклав квіти до меморіалу Небесної сотні в центрі Києва і заявив, що події на Майдані взимку 2013-2014 років стали "поворотним моментом української історії". Туск залишив своє авто і пішки вшанував місця боїв під час Революції Гідності, розглядаючи фотографії загиблих.

Натомість в адміністрації президента України почувалися в день саміту менш комфортно. Навколо споруди, яку пікетували кілька десятків обдурених вкладників, чергували близько сотні міліціонерів і бійців спецзагонів. Але реальної загрози учасникам саміту помітно не було: правоохоронці заблокували учасників пікету на пристойній відстані і лише затримали нетверезого водія "Мерседеса", який намагався наїхати на міліцейський кордон.

Непрості переговори

Переговори президента України Петра Порошенка з Дональдом Туском та головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером за зачиненими дверима тривали набагато довше за відведений протоколом час. В результаті, офіційне засідання саміту Україна-ЄС почалося на годину пізніше. Під час його відкритої частини було чутно, як Порошенко стверджував, що в Кабміні України англійська звучить частіше, ніж російська мова. А прем’єр України Арсеній Яценюк закликав європейців до прямих іноземних інвестицій в українську економіку та ставати акціонерами української газотранспортної системи.

Ще до саміту українська сторона не виключала, що ЄС "подасть сигнал" щодо перспектив членства України в Євросоюзі, заявить про поступ з проблеми миротворчої місії на Донбасі та лібералізації візового режиму для українських громадян. Проте на підсумковій прес-конференції Дональд Туск сказав, що ЄС скеровує в Україну не військову, а цивільну оціночну місію, а щодо візового режиму та перспектив членства держави в ЄС ані він, ані Юнкер не сказали нічого певного.

Прориву не сталося

Жан-Клод Юнкер назвав Україну "членом європейської родини"" і "країною-другом ЄС". А Дональд Туск запевнив у єдності країн ЄС щодо спільної з Україною позиції стосовно агресії Росії на Донбасі та анексії Криму. Європейські гості висловилися за звільнення Надії Савченко та виступили проти подальших поступок Росії і ще одного відтермінування набуття чинності зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Вони також нагадали, що Київ вже отримав шестимільярдну допомогу від ЄС і зараз будуть надані чергові транші макрофінансової допомоги на суму 1,8 мільярда євро. А також ще додатково 70 мільйонів євро на добудову нового укриття на Чорнобильській АЕС.

Проте, під час 17-го саміту Україна-ЄС не пролунало нічого нового, зазначив в інтерв’ю DW голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. "Для української дипломатії та президента підсумки саміту можна назвати такими, що розчаровують. На жодне з важливих для Києва питань не було надано очікуваної відповіді, а на деякі взагалі не прозвучало нічого такого, що можна було почути ще рік чи півроку тому", - сказав експерт.

Відставання України

На прес-конференції президент Порошенко емоційно відреагував на запитання американського журналіста про "європейську критику занадто повільних економічних та конституційних реформ". Хоча така критика на саміті не прозвучала з вуст Туска та Юнкера в однозначній формі, Порошенко вдався до розлогого спростування думки про недостатні темпи реформ в Україні і закликав журналіста "не стверджувати це".

Натомість аналітик і засновник групи "Geostrategy" Володимир Денисюк вважає, що наразі "м’яч на полі України", яка має продемонструвати ЄС поступ у впровадженні реформ. "Президент намагається максимально позитивно продемонструвати Брюсселю, що він виконує взяті Києвом зобов’язання. Але йому важко, бо на нього з усіх сторін тисне надто багато факторів і він не вповні володіє ситуацією", - сказав експерт в інтерв’ю DW.

Володимир Денисюк вважає, що 17-й саміт Україна-ЄС все ж таки дав ще один стимул для здійснення реформ усередині держави, де досі рух уперед тривав здебільшого з ініціативи знизу і завдяки активності громадянського суспільства. "На жаль, немає ініціатив зверху, які би демонстрували відхід влади від корупції та вихід в цивілізований світ. Хоча нинішня зустріч не принесла жодних стратегічних проривів, вона була потрібна для розуміння позицій сторін", - сказав Денисюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.