ЄС планує отримати туркменський газ у 2019 р.

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 4.05.2015 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24954

Євросоюз розраховує до 2019 року почати імпорт газу з Туркменістану, повідомив віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович в інтерв’ю Рейтер.

"У нас є гарне взаєморозуміння. Для Туркменістанв дуже важливо диверсифікувати свої експортні можливості, тоді як для ЄС дуже важливо диверсифікувати свій імпорт", - сказав Шевчович.

"До 2019 року Європа розраховує на поставки туркменського газу", - додав він.

Туркменістан з четвертими за величиною в світі запасами природного газу бажає диверсифікувати маршрути експорту на тлі рішення одного з ключових споживачів, Росії, скоротити імпорт до 4 мільярдів кубометрів цього року з 11 мільярдів у попередньому.

Шевчович курирує в Єврокомісії проект енергетичного союзу, спільного ринку, який спирався б на більш тісні зв’язки учасників і націлений на приборкання домінуючої позиції Росії, особливо у сфері поставок газу.

В ході візиту в Ашхабад у четвер, 30 квітня, комісара ЄС прийняв президент Туркменії Курбанкулі Бердимухамедов. У п’ятницю Шевчович зустрівся тут з міністром енергетики Туреччини Танером Йилдиз, главою Міненерго Азербайджану Натіком Алієвим і туркменським віце-прем’єром Баумурадом Ходжамухамедовим. "У цьому форматі ми обговорили всі аспекти, які стосуються Транскаспійського газопроводу... Ми зробили дуже великий крок у стратегічному напрямку. Всі висловилися дуже позитивно", - сказав Шевчович.

Проект, покликаний забезпечити доставку туркменського газу через Каспій так званим "південним коридором", що включає Азербайджан і Туреччину, буксує роки через політичні, екологічні та фінансові проблеми. "Зараз є політичне рішення, що Туркменістан стане частиною цього проекту і забезпечуватиме європейський напрямок", - сказав Шевчович.

17 березня в турецькій провінції Карс відбулася офіційна церемонія закладки фундаменту проекту TANAP. Щоб під’єднатися до TANAP, Туркменії потрібно прокласти власний 300-кілометровий відрізок труби через акваторію, яка є предметом спору між нею, Росією, Казахстаном, Іраном і Азербайджаном. У березні туркменські офіційні особи повідомили, що Ашхабад веде активні переговори про постачання європейцям 10-30 мільярдів кубометрів газу на рік. Для порівняння, Туркменія щорічно відправляє 30-35 мільярдів кубометрів газу в Китай.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.