Агенти ФСБ перетворюють Вільнюс на шпигунське гніздо

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.05.2015 23:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24960

Шпигунські пристрасті тривають у Литві. Минулого четверга литовські спецслужби арештували росіянина за підозрою в зборі інформації для російського ФСБ.

Це – новий етап в боротьбі зі шпигунством: арештований виявився штатним агентом російських спецслужб, натомість, досі оприлюднювалися тільки факти висилання з країни російських дипломатів, що працювали на свою розвідку. Загалом, як стверджують фахівці, у Литві кожен третій російський дипломат – шпигун.

У Вільнюсі затримали штатного агента російської Федеральної служби безпеки, який здійснив розвідувальну операцію для того, щоб проникнути до державних установ Литви для збору інформації.

Згідно із даними Генпрокуратури Литви, метою цих дій було створення передумов для маніпулювання та чинення тиску на процес ухвалення рішень на вищому рівні Литви. Член парламентського литовського Комітету нацбезпеки та оборони Арвідас Анушаускас каже, що затримання російського агента служби безпеки – це якісно новий момент. Досі публічно повідомлялося тільки про висилання з Вільнюса співробітників російського посольства, які мали статус дипломатів, або ж про затримки громадян Литви, які працювали на іноземну розвідку, повідомляє Delfi.

Російське посольство у Литві на запити преси прокоментувати цю інформацію не відповідає.

Тим часом, як литовський міністр Лінас Лінкявічус тільки стримано зауважує, що подібні факти «не сприяють встановленню клімату довіри», реальність свідчить, що Вільнюс перетворюється на щось на кшталт «шпигунського гнізда».

Згаданий інцидент стався на тлі того, що минулого тижня уряд Литви викликав на бесіду посла Росії після нарікань на те, що російські кораблі стають на перешкоді прокладанню під водою електричного кабеля між Швецією та Литвою для постачання енергії на підводні субмарини.

Завуальовані методи Росії для тестування НАТО

«Третина російських дипломатів, які працюють в Литві, є співробітниками спецслужб» – говориться в березневій доповіді контррозвідки Литви. Згідно з цією доповіддю, Москва має намір приділяти все більше уваги литовській військової інфраструктурі.

Минулого року три російські шпигуни були вигнані з країни, і тоді президент Литви Даля Ґрібаускайте назвала Росію «державою-терористом».

Серед агентів російських спецслужб, імена яких називалися публічно, зокрема, був і колишній консул в портовому місті Клайпеда Володимир Малигін. Визнаний Литвою співробітником Служби зовнішньої розвідки Росії, він займався збором інформації про плавучий термінал зрідженого природнього газу, який запустили у січні, та який істотно зменшив залежність країн Балтії від російського Газпрому.

«Ми є прикордонною країною НАТО, що знаходиться під потужним ударом недружньої пропаганди, яка використовує етнічні меншини для боротьби проти своєї держави та її інтересів», – заявила тоді президент Литви Даля Ґрібаускайте.

В іншій доповіді литовської розвідки, опублікованій два місяці тому, йдеться про те, що Росія могла б вдатися до «нетрадиційних або завуальованих методів», щоб перевірити відданість НАТО ідеї колективної оборони. «Ми не можемо виключати того, що Росія може використовувати такі методи проти одного з членів Північноатлантичного альянсу, аби пересвідчитися, що НАТО не в змозі реагувати своєчасно і належним чином», – говориться в цій доповіді.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.