В Єврокомісії звинуватили Росію у шпигунстві під час газових переговорів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.05.2015 11:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24977

Росія шпигувала за Єврокомісією напередодні тристоронніх переговорів щодо постачання газу Україні.

Про це 7 травня заявив комісар з цифрової політики ЄС, колишній єврокомісар з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер.

Посадовець заявив, що він "впевнений", що Росія застосовувала нечесні прийоми під час переговорів між Газпромом та ЄС, зокрема, і напередодні укладення домовленостей щодо поставок газу в Україну.

"Мої експерти з безпеки регулярно повідомляють про атаки як зсередини, так і з-поза меж Європи," - зазначив Еттінгер.

Він додав, що попри те, що восени 2014 року, наприкінці його каденції на посаді єврокомісара з питань енергетики, переговори з РФ щодо України були успішними, Москва забезпечила собі несправедливу перевагу.

"Коли переговори щодо газу тривали, я впевнений, що у Газпромі все знали. На щастя, ми були добре підготовлені," - наголосив Еттінгер.

Як відомо, 22 квітня Єврокомісія висунула обвинувачення проти Газпрому, заявивши, що російська компанія перешкоджала формуванню єдиного ринку та справедливої ціни для усіх країн ЄС.

Нагадаємо, йдеться про позов ЄС до Газпрому, в основі якого лежить багаторічне розслідування стосовно порушення правил ціноутворення та інших зловживань з боку російської компанії на європейському ринку, починаючи ще з 2004 року. Позитивне рішення суду у цій справі може примусити російського газового монополіста змінити бізнес-модель та сплатити колосальний штраф, сума якого може сягати 9,3 млрд євро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.