Чи був діалог, чи чергова спроба діалогу?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.05.2015 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24989

Держсекретар США вказав президенту РФ на необхідність припинення вогню у Широкиному. Політики обговорили питання миротворчої місії на Донбасі. У Москві заявили, що прориву на переговорах не сталося.

Ситуація в Україні була однією з основних тем переговорів між державним секретарем США Джоном Керрі та президентом РФ Владіміром Путіним під час їхньої зустрічі у Сочі у вівторок, 12 травня. Джон Керрі вказав на необхідність цілковитого припинення вогню на Сході України, зокрема в Широкиному. "Сьогодні я говорив про те, які кроки сторони можуть здійснити у найближчі тижні та дні. Ми вважаємо, що справжнє припинення вогню в Широкиному має відбутися", - наголосив Керрі.

Держсекретар США наглосив, що прагне взаємодії з усіма сторонами конфлікту, аби домогтися виконання мінських угод. "Якщо і коли ці (мінські - Ред.) угоди будуть цілком реалізовані, то цілком зрозуміло, що тоді почнеться скасування санкцій США та Євросоюзу", - заявив Джон Керрі, чиї слова передає агентство "Інтерфакс". Керрі також сказав, що розповість про результати переговорів президенту України Петру Порошенку, і закликав звільнити Надію Савченко та інших "політичних ув’язнених".

Без прориву

Питання приєднання США до "нормандського формату" не піднімалося. Про це повідомив помічник Путіна Юрій Ушаков. Натомість обговорювалося питання миротворчої місії на Донбасі. За словами Ушакова, Путін пояснив Керрі своє ставлення до цього. В чому воно полягає, він не конкретизував.

Загалом Ушаков вважає, що прориву під час зустрічі не було досягнуто. Водночас він помітив "перші ознаки розуміння того, що дві великі країни мають повернутися до нормальної співпраці". Переговори Керрі з Путіним тривали майже чотири години і пройшли вони після понад чотиригодинної зустрічі держсекретаря США зі своїм російським колегою Сєргєєм Лавровим, передає інформагенція AFP. Поїздка Керрі стала візитом США найвищого рівня до Росії з того часу, як почався конфлікт навколо України в кінці 2013 року.

З Росії Керрі полетить до Туреччини. 13 травня в Анталії він візьме участь в засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.