Боротьба з пам’яттю. Кримським татарам забороняють пам’ятати загиблих від рук сталінських катів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.05.2015 10:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25002

Два члени Меджлісу кримськотатарського народу – Ділявер Акієв та Гаяна Юксель отримали від окупаційної влади півострова застереження про недопущення порушення законодавства та проведення несанкціонованих акцій 18 травня.

Про це вони написали на своїх сторінках у Facebook.

«Виявляється, я є одним з 14 радикально налаштованих членів Меджлісу кримськотатарського народу і, за нашим задумом, ми плануємо використовувати офіційну відмову адміністраціїСімферополя як один з основних аргументів для представників кримськотатарського народу при організації несанкціонованих акцій, а також для дискредитації Росії на міжнародній арені», – повідомляє Акієв.

Про аналогічне застереження написала також директор кримськотатарської інформагенції QHA Гаяна Юксель.

«З інтересом дізналася, що разом з іншими оголошена однією з 14 «радикально налаштованих членів Меджлісу». Ймовірно, за те, що у встановленому законом Росії порядку звернулася до органів місцевого самоврядування з приводу проведення в Сімферополі жалобного заходу, присвяченого пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року», – повідомила вона.

До цього аналогічне застереження від прокуратури в Криму отримав перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

У російській «прокуратурі Криму» дані застереження не коментують. Раніше «прокурор Криму» Наталія Поклонська заявила, що силові відомства півострова «вживатимуть всіх заходів, щоб запобігти 18 травня можливим провокаціям у зв’язку з річницею депортації кримськотатарського народу».

Російська «міська адміністрація» Сімферополя офіційно відмовила Меджлісу кримськотатарського народу в проведенні мітингу до річниці депортації.

У Меджлісі не виключають провокаційних мітингів з боку російської влади.

Російська влада Криму заявила, що проведе в «новому форматі» День пам’яті жертв депортації.

До анексії Криму Росією в річницю депортації в Сімферополі щорічно проводився Всекримський жалобний мітинг, в якому брали участь десятки тисяч людей.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня у 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.