Москва не підпише Міжнародну угоду про торгівлю зброєю

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.05.2015 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25011

У російському МЗС заявили, що “не бачать сенсу” в підписанні угоди, яка була затверджена Генеральною асамблеєю ООН та регулює питання міжнародної торгівлі зброєю. На даний момент документ підписали 130 держав.

Росія не бачить "сенсу" в підписанні Міжнародної угоди про торгівлю зброєю, яка ще 2013 року була прийнята Генеральною асамблеєю Організації об’єднаних націй (ООН) та набрала чинності в грудні минулого року. "Ми зважили всі "за" та "проти" і вирішили, що для нас це не є обов’язковим", - цитує російська державна інформагенція "ТАСС" директора профільного департаменту МЗС Росії Михайла Ульянова.

Він назвав угоду "слабкою" та висловив сумніви щодо її виконання державами, що розвиваються. За словами Ульянова, саме в таких країнах і потрібно створювати системи контролю за експортом озброєнь. "Тому що в Західній Європі, в Росії, в Північній Європі та Америці вони є. Так що у нас немає негативного ставлення до цієї угоди, але ми не бачимо сенсу до неї приєднуватися", - зазначив він. Утім, російський дипломат не пояснив, щодо яких країн він має застереження.

Міжнародна угода про торгівлю зброєю на даний момент підписана 130-ма країнами, тоді як ратифікували її поки що лише 67 держав, зазначає інформагенція AFP. Окрім Росії, до країн, які поки що відмовляються від підписання угоди, належать також Китай, Йорданія та Венесуела.

Документ, окрім створення національних систем контролю за експортом озброєнь у кожній окремій країні, зобов’язує підписантів перевіряти, чи не використовується ця зброя з метою порушення прав людини.

Також угода зобов’язує перевіряти можливість потрапляння озброєння до країн, на які поширюється міжнародне ембарго на торгівлю зброєю. Окрім цього, документ покликаний запобігти тому, аби зброя потрапила до рук екстремістів чи організованих злочинних угруповань, ідеться в повідомленні AFP.
Німеччина ратифікувала угоду в квітні 2014 року. Україна підписала угоду лише у вересні 2014 року та поки що не ративікувала її, зазначається на офіційному сайті ООН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.