Сателіти Кремля відмовились підписати декларацію Східного партнерства через формулювання про Крим

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.05.2015 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25035

Вірменія та Білорусь відмовились підписувати декларацію саміту Східного партнерства через наявні формулювання щодо російської агресії та анексії Криму.

"Нам доводиться враховувати, що шість країн Східного партнерства – дуже різні. Треба звикнути, що іноді 28 членів ЄС більш єдині в позиції, ніж шість партнерів", – зазначив єврокомісар з питань політики сусідства та розширення Йоханес Хан.

"Але я звик до різних думок навіть серед 28 країн-партнерів. Тому я не сильно нервую, коли є такі розбіжності", - додав він.

У результаті знайдений альтернативний варіант формування декларації – політичні твердження про Крим і Росії будуть подані від імені ЄС і України, а не від усього Східного партнерства.

Як повідомлялося раніше, 21-22 травня у Ризі триватиме четвертий саміт Східного партнерства під головуванням президента Європейської Ради Дональда Туска, який разом з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером представлятиме Європейський Союз. У заході візьмуть участь представники країн ЄС, а також Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

Як відомо, напередодні саміту депутат ЄП від Польщі Яцек Саріуш-Вольські наголосив, що якщо ЄС не захистить свободу і демократію своїх сусідів, свобода, демократія і процвітання Європи будуть в небезпеці.

В той же час 20 травня на засіданні Європарламенту бельгійський депутат Марк Демесмекер з фракції Європейських консерваторів і реформістів, різко розкритикував нинішній проект підсумкового документа саміту Східного партнерства в Ризі через те, що він не містить положень про російську агресію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.