Росія знову накопичує війська на кордоні з Україною

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 28.05.2015 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25061

Росія накопичує війська і сотні одиниць техніки включаючи мобільні ракетні установки, танки й артилерію на тимчасовій базі поблизу кордону з Україною.

Це зафіксував цього тижня кореспондент Reuters.

З багатьох машин знято номери, а багато військовослужбовців не мають нашивок на уніформі. В такому вигляді вони схожі на бійців, яких помічено на сході України і яких Київ і його західні партнери називають таємними російськими підрозділами.

На Кузьмінському полігоні за 50 кілометрів від кордону можна чітко фіксувати значну концентрацію російських військ.

Як відомо, раніше в травні командувач сухопутними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав висловлював думку, що сепаратисти користуються режимом припинення вогню для озброєння і підготовки до можливого нового наступу.

Росія ж, як відомо, заперечує причетність до збройного конфлікту в Україні

Прес-секретар президента РФ Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков на запитання Reuters, чи означає концентрація немаркованої зброї і російських військових на кордоні, що Росія планує вторгнення в Україну, відповів:

"Я вважаю формулювання цього запитання "чи готується вторгнення" недоречним".

За даними видання, серед накопиченого на кордоні озброєння є ракетні системи "Ураган", танки, самохідні артилерійські установки - зброя, яка використовувалася в конфлікті на Донбасі.

Зазначаються, що кількість озброєння на полігоні в три рази більша, ніж у березні цього року, коли журналіст Reuters відвідував регіон. Тоді він помітив лише кілька десятків одиниць озброєння.

За чотири дні, починаючи з 23 травня, журналіст бачив чотири вантажні поїзди з військовою технікою та солдатами, які прибули на залізничну станцію в Ростовській області РФ, з них. принаймні два поїзди прямували безпосередньо на Кузьмінський полігон.

Також повідомляється, що дороги навколо полігону нещодавно були підготовлені для переміщення техніки.
За даними видання, щодня в прикордонний Матвєєв Курган залізницею прибувають потяги з військовою технікою.

Так у вівторок до міста приїхав поїзд з 16 танками Т-72 і кількома військовими вантажівками.

За чотири дні в Матвєєв Курган потяги доставили не менш ніж 26 танків, близько 30 установок "Ураган", десятки вантажівок, кілька бронетранспортерів і самохідних гаубиць.

Двічі після того, як техніку розвантажили з поїздів, журналісти супроводжували колону на позиції, звідки могли проводитися обстріли української території.

Російський солдат, який звільнився з армії, розповідав Reuters минулого року, що під час служби він проходив навчання на полігоні, а потім був направлений до українського кордону. Одного разу він отримав наказ дати залп із системи "Град", хоча за його словами, він не був упевнений в тому, що стріляв по Україні. За його словами, деякі військові з його частини були на українській території.

"Військовий полігон дуже великий. Нас навчали кілька тижнів, за прискореним курсом. Після цього ми отримали наказ і висунулися до кордону", - сказав колишній солдат, який попросив не вказувати свого імені через те, що інформація про операцію закрита .


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.