Спонсори стурбовані скандалом з ФІФА

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 28.05.2015 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25064

Головні спонсори ФІФА висловили “серйозне занепокоєння” після того, як США звинуватила чільних представників цього керівного футбольного органу в рекеті, шахрайстві і відмиванні грошей.

Coca-Cola заявила, що Чемпіонат світу виявився "заплямованим" через "тривалий конфлікт".

У середу в Цюриху арештували сімох високопосадовців Міжнародної федерації футболу. Загалом звинувачення висунули 14-м особам.

Європейська футбольна асоціація, УЄФА, пізніше збереться, щоб вирішити, чи бойкотувати вибори президента ФІФА, заплановані на п’ятницю.

У середу ФІФА оголосила 11-м людям, чиї імена згадано в обвинуваченні, попередню заборону на пов’язану з футболом діяльність.

Однак в організації заявили, що п’ятничне голосування, в якому чинний президент ФІФА Зепп Блаттер спробує переобратися на п’ятий термін, усе ж відбудеться.

Пан Блаттер, чиє ім’я не згадується в матеріалах справи, видав заяву з приводу розслідування, в якій сказано: "Таким порушенням не місце в футболі, і ми забезпечимо, щоб ті, хто замішаний в цьому, покинули гру".

Швейцарські прокурори відкрили також окреме розслідування з приводу подачі заявок на Чемпіонати світу 2018 року в Росії і 2022 року в Катарі.

"Найвищі стандарти"

На адреси ключових спонсорів ФІФА, таких як Adidas, Coca-Cola, Visa, Sony, "Газпром" і Hyundai/KIA, надходить усе більше закликів посилити тиск на ФІФА на тлі появи нових звинувачень у корупції.

Coca-Cola, реагуючи на події, заявила: "Цей тривалий конфлікт заплямував місію та ідеали Чемпіонату світу, який проводить ФІФА, і ми вже не вперше висловлюємо занепокоєння цими серйозними звинуваченнями".

В Adidas заявили, що компанія "повністю віддана розвитку культури, яка пропагує найвищі стандарти етики і законослухняності, і ми очікуємо такого самого підходу від своїх партнерів".

Гігант у сфері кредитних карток Visa заявила: "Ми глибоко розчаровані і стурбовані ситуацією в ФІФА у світлі сьогоднішніх подій... ми очікуємо, що ФІФА вживе негайних і заходів у цьому питанні".

Кобус де Свардт, керівний директор правозахисної організації Transparency International, сказав Associated Press: "Якщо ви вкладаєте в бізнес багато-багато мільйонів євро, то у вас таки є право вимагати, щоб вас не заплямували".

Головні спонсори ФІФА мають право представляти себе на стадіонах і використовувати торгову марку ФІФА у рекламі.

Болючий докір від УЄФА отримав і пан Блаттер.
Європейська футбольна асоціація заявила, що ці події стали "лихом для ФІФА і заплямували імідж футболу загалом".

Там кажуть, що корупція глибоко вкорінилася в культуру ФІФА.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.