Інспектори ДАІ не мають права стягувати штраф з водія за порушення ПДР

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 28.05.2015 21:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25067

Порушення Правил дорожнього руху не відноситься до переліку адміністративних правопорушень, штрафи за які накладаються на місці їх вчинення.

Це випливає з рішення Конституційного суду, яке суд прийняв 26 травня і оприлюднив у четвер за поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

"Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх вчинення, є вичерпним і може бути змінений тільки законом", – говориться у рішенні КС.

При цьому КС дає повний перелік таких правопорушень, який визначено Кодексом про адміністративні правопорушення, і порушення Правил дорожнього руху в цьому переліку відсутнє.

Суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін підкреслив, що КС спеціально дав повний перелік правопорушень, вказавши, що він є вичерпним.

"За всіма іншими випадками написано "розгляд справи за місцем вчинення". Тобто, посадова особа в такому випадку має скласти протокол, опитати свідків, отримати пояснення від особи, яку притягують до відповідальності, і здійснити ряд інших процедурних дій, встановлених Кодексом про адміністративні правопорушення. І вже складений протокол відправити у відповідний орган, по-простому будемо говорити – в РВВС", – пояснив Шишкін.

КС також розтлумачив, що словосполучення "за місцем його вчинення" визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне порушення.

Як відомо, ще в кінці минулого року в Україні почалося обладнання автомобілів патрульної служби терміналами для оплати штрафів на місці правопорушення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.