Російський пропагандистський фільм про 1968 рік розгнівав Чехію і Словаччину

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 2.06.2015 12:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25075

Новий документальний фільм про військове вторгнення у Чехословаччину в серпні 1968 року, показаний в ефірі телеканалу “Росія 1”, розгнівав Чехію та Словаччину, які звинуватили Москву в спробі переписати історію.

У відповідь на реформи радянське керівництво відправило до Чехословаччини дві тисячі танків і 500 тисяч військових

У серпні 1968 року в Прагу увійшли танки країн-учасниць Варшавського договору. Під час придушення виступів прихильників ліберальних реформ загинули понад сто громадян Чехословаччини.

Автори фільму, який вийшов в ефір у Росії 23 травня, кажуть, що "метою введення військ до Чехословаччини було запобігти військовому перевороту, який підтримувався Заходом".

Чеський уряд викликав до МЗС російського посла. Як зазначила речник МЗС Чехії Міхаела Лагронова, глава чеського МЗС вважає, що цей фільм "вводить в оману".
Словаччина висловила офіційний протест у зв’язку з показом документальної стрічки.

У фільмі, заявила влада Словаччини, вторгнення радянських військ представлене як дружній крок з метою захисту країни від потенційної загрози. У МЗС Словаччини наголосили, що наполягають на "повазі до правди", особливо в контексті "великої трагедії для Чехословаччини та її громадян".

"Ми впевнені, що російська влада вживе необхідних заходів, аби запобігти спотворенням в цій трагічній главі в історії словацько-російських двосторонніх відносин", - йдеться в заяві на сайті зовнішньополітичного відомства країни.

"Празька весна"

Ліберальні реформи в Чехословаччині тривали з січня по серпень 1968 року.

На чолі проведених змін, які увійшли в історію як "Празька весна", стояв лідер Комуністичної партії Олександр Дубчек. За нього була пом’якшена цензура в ЗМІ, передбачалося, що в країні буде створений соціалізм "з людським обличчям".

Але радянське керівництво відреагувало надсиланням до Чехословаччини двох тисяч танків і п’ятисот тисяч військових, серед яких були представники армій країн Варшавського договору (крім Румунії).

Почалися сутички, жертвами яких стали понад сто людей.

У фільмі "Варшавський договір. Розсекречені сторінки" ідеться про те, що військовий блок на чолі з Радянським Союзом був чисто оборонною організацією, яка протистояла агресивному НАТО.

Автори документальної стрічки стверджують, що під прикриттям легенди про мирне цивільне повстання з романтичною назвою "Празька весна" ховався збройний переворот, що спирався на підтримку НАТО.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек викликав посла Росії в Празі Сергія Кисельова для пояснень з приводу фільму, а також у зв’язку з включенням низки чеських громадян до "чорного списку" з 89 європейських політиків і дипломатів, яким заборонений в’їзд до Росії.

У заяві МЗС Словаччини сказано, що в минулому Росія офіційно вибачилася за вторгнення і подальшу окупацію Чехословаччини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.