Обама і Меркель: санкції щодо Росії мають залишатися

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.06.2015 09:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25095

Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляють, що економічні санкції щодо Росії повинні залишатися до «повного виконання» мінських домовленостей та поваги з боку Росії суверенітету своєї країни-сусіда.

Про це йдеться в заяві Білого дому за підсумками зустрічі лідерів США та Німеччини на саміті «Групи семи».

«Лідери двох країн обговорили кризу в Україні і погодилися, що термін дії санкцій має бути чітко прив’язаний до виконання Росією мінських домовленостей і поваги до суверенітету України», – йдеться у заяві Білого дому.

Незадовго до зустрічі з президентом США Бараком Обамою Анґела Меркель німецькому громадському телебаченню ZDF заявила, що через свої дії щодо України Москва і далі має залишатися поза «Групою семи».

«Санкції можуть бути скасовані тільки за умови, що проблеми, за якої вони були введені – вирішені», – сказала Меркель, додавши, що очікує в цьому питанні від країн «Групи семи» «єдиного сигналу».

«Ми завжди говорили про зв’язок між мінськими угодами, розширенням санкцій і можливістю їх скасування», – зазначила Меркель. Вона зауважила: «Якщо «Мінськ-2» буде реалізований, санкції будуть зняті».

Президент США Барак Обама перед самітом теж наголосив, що одним з ключових буде питання «протистояння російській агресії» в Україні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, виступаючи перед журналістами на саміті, заявив, що Європа залишатиметься єдиною у збереженні санкцій щодо Росії, попри їхній вплив на всі 28 країн співдружності. Камерон, коментуючи ситуацію щодо санкцій для Росії заявив: «Ми повинні переконатися, що Європа залишається єдиною».

Водночас президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що про зняття з Росії обмежувальних заходів не йдеться. За його словами, поки Мінські угоди не будуть повністю реалізовані, може йтися лише про посилення санкцій до Росії з боку країн ЄС.

Очікується, що за підсумками дводенного саміту «Групи семи» буде оприлюднена декларація її учасників щодо України.

Сьогодні, 8 червня – завершальний день саміту за участі лідерів США, Франції, Британії, Японії, Італії, Канади й Німеччини в околицях німецького курорту Гарміш-Партенкірхен.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.