“Газпром” оприлюднив ціни на газ для України

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 9.06.2015 14:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25102

У російському газовому гіганті “Газпром” заявили, що ціна газу для України без знижки у третьому кварталі становитиме 287,15 дол. за тисячу куб. м, у четвертому - 262,5 дол. за тис. куб м, питання знижки обговорюється.

Про це на прес-конференції в Москві сказав заступник голови російської компанії Алєксандр Медвєдєв.

"Без знижки у третьому кварталі ціна була б чи буде 287,15, у четвертому кварталі - 262,5. Питання знижки, як ви знаєте, обговорюється", - сказав Медвєдєв.

Він зазначив, що знижка надається за рахунок незастосування експортного мита, яке може не застосовуватися "повністю або частково".

Медвєдєв зазначив, що це питання не до "Газпрому", хоча він "чув про прогрес".

"Газпром" заявляє, що розраховує на оплату "Нафтогазом" поставок газу на окуповані території Донецької і Луганської областей, сказав Медвєдєв.

"Це питання має політичне забарвлення... Як газ, споживаний на території країни, яка говорить, що це її територія, і при цьому раптом ні сіло ні впало каже – газ, споживаний ДНР і ЛНР, Донецькою і Луганською областями, оплачуватися не буде", - сказав він.

"Ми виходимо з того, що цей контракт, оскільки Донецьк і Луганськ знаходяться в складі України, має бути оплачений контрактодержателем, яким є компанія "Нафтогаз", - сказав він.

Раніше очільник "Газпрому" Алєксєй Міллер не виключив підписання прямого контакту на поставки газу на окупований Донбас. Однак голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що компанія не бачить необхідності у підписанні такого окремого контракту.

Як повідомляломя, за інформацією міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, Україна з вересня 2014 року по березень 2015 року безоплатно поставила в зону проведення антитерористичної операції на Донбасі природного газу на 9 млрд грн. За словами міністра, обсяг поставок природного газу в зону АТО за вказаний період становив 1,5 млрд кубометрів за 6000 грн за тис. куб. м.

Як повідомлялося раніше, Україна з 1 травня припинила імпорт природного газу з Угорщини й майже вдвічі скоротила закупівлі в Словаччині, компенсувавши необхідні обсяги поставками з Росії. Однак із 4 червня імпорт газу з Угорщини знову було відновлено.

1 квітня "Нафтогаз" і "Газпром" підписали тримісячний контракт на постачання російського газу в Україну за ціною 248 дол. за тис. кубометрів.

За словами заступника міністра енергетики Ігоря Діденка, ціна європейського газу для України на сьогоднішній день практично не відрізняється від російської.

Кабінет міністрів доручив найбільшому державному енергохолдингу "Нафтогаз України" в 2015 році імпортувати з одного джерела не більше 50% від загального обсягу природного газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.