Європарламент: потрібен терміновий план протистояння російській політиці агресії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.06.2015 14:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25110

За нинішніх дій Росії Євросоюз не може розглядати можливості відновлення з нею нормальних відносин, а змушений «якнайшвидше розробити терміновий план протистояння політиці агресії і розколів, яку веде Росія».

Про це йдеться в ухваленій сьогодні резолюції Європейського парламенту.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у Страсбурзі на пленарному засіданні з 698 парламентарів її підтримали 494 депутати, 135 – були проти, ще 69 утрималися.

Крім того, євродепутати закликають створити «всеосяжну стратегію майбутніх відносин з Росією і східноєвропейськими партнерами ЄС».

«На тлі подій на кримському півострові та на сході України Росія більше не може вважатися стратегічним партнером Європейського союзу», – йдеться у резолюції.

Також цей документ щодо стану відносин ЄС і Росії рекомендує Європейській співдружності переглянути стосунки із Москвою, протидіяти російській дезінформаційній кампанії та пропаганді і підтримувати громадянське суспільство Росії, незалежну російськомовну пресу, що діє на території європейської спільноти і за межами.

Аргументами для критичного перегляду відносин із Росією автор резолюції, литовський депутат Ґабріелюс Ландсберґіс називає «пряму й опосередковану участь Росії у збройному конфлікті в Україні», порушення української територіальної цілісності, незаконну анексію Криму, політичну й економічну дестабілізацію країн-сусідів ЄС».

Це, як заявляють євродепутати, є «свідомим порушенням принципів демократії, засадничих цінностей правової держави і міжнародних законів».

У цьому контексті Євросоюзу, на їхню думку, потрібно якомога швидше ухвалити план «термінового непримусового втручання, щоб протистояти політиці агресії і розділення, яку проводить Росія».

У резолюції також наголошується, що «Росія відкрито протиставляє себе демократичному міжнародному співтовариству і його правопорядку, зокрема, намагаючись силою перекроїти європейські кордони».

Документ також вказує на занепокоєння Європейського парламенту «нагнітанням атмосфери ненависті щодо представників опозиції, правозахисників, національних меншин, сусідніх держав, погіршенням стану в сфері прав людини та верховенства права в Росії».

Нинішня резолюція Європейського парламенту ухвалена на тлі погіршення відносин ЄС і Росії через незаконну анексію Криму і роль Москви у конфлікті на Донбасі. Черговим кроком в ускладненні відносин ЄС з Москвою стало нещодавнє оприлюднення списку 89 представників європейської співдружності, яким Кремль заборонив в’їзд на територію Росії. Майже три десятки фіґурантів цього «чорного списку» складають нинішні або колишні члени Європейського парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.