Євродепутати переконалися в тому, що війна в Україні спровокована Кремлем

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.06.2015 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25138

Війна в Україні – це спровокований Кремлем військовий конфлікт.

У цьому вкотре переконалися європейські політики, вислухавши у Європарламенті докази російських та західних експертів, які детально та всеосяжно досліджують події на Донбасі. Констатуючи грубі порушення Мінських угод, Представництво України при ЄС також закликало євродепутатів і представників європейського дипломатичного корпусу не зволікати, а реагувати. Скромна реакція з боку Заходу в Москві розцінюється, як заохочення до подальшої агресії, зазначає голова Представництва Костянтин Єлісєєв.

Мільйони росіян і тих, що живуть у Європі та інших частинах світу, через дезінформаційну кампанію Кремля «споживають та проявляють довіру до путінської гри», – каже колишній прем’єр-міністр Бельгії, а нині голова групи лібералів у Європарламенті Ґі Верховстат.

«Так сталося через те, що багатьом з них бракує доступу до незалежної інформації російською мовою, – зазначає він. – З іншого боку, через те, що декому в ЄС так комфортно і це краще відповідає їхнім політичним цілям».

Скажімо, цілям, які переслідує французький Національний фронт, лідер якого – Марін Ле Пен – тісно співпрацює з Кремлем і, за даними ЗМІ, навіть отримувала з Москви щедрі кредити на свою виборчу кампанію.

Однак, у вівторок в Європарламенті про роль Росії у війні в Україні, про мотиви грубих порушень Мінських угод та виклики для миру на Донбасі лунала правда. Відверті та широкі докази присутності російських солдат і техніки представив росіянин Ілля Яшин, співавтор доповіді Нємцова «Путін. Війна». Також чимало європарламентарів, експертів та журналістів прийшло послухати розвінчування кремлівської дезінформаційної війни, презентовані Атлантичною радою під назвою «Приховуючи очевидне. Війна Путіна в Україні».

«Не допустити розповзання російської агресії в Європі»

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв у Європарламенті навів численні факти порушень Мінських домовленостей проросійськими незаконними угрупуваннями, зауважуючи: фактично жоден із пунктів Мінських угод проросійськими силами не виконується.

«Для відновлення миру в Україні та Європі замало виважених дій Збройних сил України та стриманого реагування на постійні провокації з боку проросійських сил, – наголосив Костянтин Єлісєєв. – Атаки, на зразок тих, що були здійснені на Мар’їнку, мали б отримувати більш різку та змістовну реакцію з боку Європейського союзу, якщо ми дійсно хочемо недопустити розповзанння російської агресії в Європі».

Зокрема, на думку представника України, у зв’язку із суттєвим загостренням безпекової ситуації на Донбасі Європейський союз мав би серйозно задуматися над посиленням санкційного тиску на Росію з метою недопущення нових трагедій на українській землі.

Водночас, комплексність завдань, визначених Мінськими домовленостями, потребує збільшення присутності Євросоюзу у врегулюванні ситуації в Україні, що має відповідати його потенціалу. Одним із таких кроків могла б стати підтримка ініціативи президента України про розміщення миротворчої місії ЄС на Донбасі, що дозволило б застосувати європейських досвід у врегулюванні кризових ситуацій на континенті.

«Порівняно з іншими міжнародними організаціями, сьогодні Європейський союз володіє найбільш потужним набором інструментів для врегулювання ситуації в Україні. Вміле та креативне поєднання безпекових, політичних та економічних інструментів – це шлях до швидкого встановлення миру в Україні та Європі загалом» – зазначив український представник.

Потрібна альтернатива «русскому миру»

«Всестороння підтримка Української держави – це запорука перетворення України в «успішну історію», що стане рушійною силою для змін в усьому регіоні», – підсумував Костянтин Єлісєєв, на думку якого, скромна реакція з боку Заходу на атаки, на кшталт тої, що прогриміла поблизу Мар’їнки, буде розцінена окупантом, як «примирення та запрошення до нових атак».

«Натомість, якщо ми хочемо завоювати думки та серця людей, які живуть на окупованих територіях, нам слід представити альтернативу «русскому миру». По-перше, надаючи українцям безвізовий режим, по-друге, запровадивши заходи для протидії російській пропаганді й більшої присутності Євросоюзу на сході та півдні України, зокрема, направлення додаткових гуманітарних вантажів під безпосередньо прапором ЄС. Нарешті, надавши європерспективу найамбіційнішим східним сусідам», – закликав український дипломат, навівши аргументи на підтримку санкційного тиску на Росію та розміщення миротворчої місії ЄС на Донбасі. «Альтернативи їй немає», – наголосив Єлісєєв.

У відповідь на це та інші звернення української сторони, Ґуннар Віґанд, директор департаменту Росії та «Східного партнерства» у європейській дипломатичній службі, визнає: виконання Мінських угод не може задовільняти, але ЄС робить все, що в його силах.

«Не лише останні атаки непокоять, але й рух великої кількості та використання важкої артилерії, доступ моніторингової місії ОБСЄ не завжди гарантований і понад три сотні українських солдат продовжують утримувати під незаконним арештом», – зазначив дипломат.

Однак, ключовою умовою вирішення конфлікту залишається відновлення контролю України над 400 кілометрами кордону. «ЄС виступає повністю за це», – зауважив Віґанд. Однак, для реалізації цього, нагадує він, потрібне повне завершення до кінця року конституційної реформи. Тож усі зусилля кожної зі сторін мають бути націлені саме на це.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.