У Росії швидше закінчаться гроші, ніж вона оновить арсенал

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 17.06.2015 21:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25143

Російський “військовий Діснейленд” в передмісті Москви підкреслює те, що бажання Кремля збудувати високотехнологічну сучасну армію – це лише фантазія.

Військова потужність за останній рік стала важливим аргументом у відносинах між Росією і Заходом. Але бажання Москви переозброїтися перевищують її фінансові можливості.

Про це на сторінках New York Times пише Нейл Макфаркюхар, нагадуючи про заяву Москви щодо намірів поповнити свій ядерний арсенал 40 міжконтинентальними балістичними ракетами з ядерними боєголовками.

А днем раніше США вирішили розмістити важке озброєння в Балтії і Польщі. А також на польській території з’явилися 5 тисяч солдатів сил швидкого реагування НАТО, які повинні відреагувати на можливу російську агресію.

Деякі експерти говорять про початок нової "гонки озброєнь" через військову напругу між Росією і Заходом на фоні війни в Україні. Однак, це змагання протікає значно повільнішими темпами, ніж в часи Холодної війни, оскільки одна сторона не дуже хоче витрачати колосальні кошти на озброєння, а інша навіть не має потрібної суми.

Росія через економічні проблеми не може собі дозволити закупку навіть того арсеналу, який Владімір Путін запланував до 2020 року. Півроку тому він говорив про 50 балістичних ракет з ядерним зарядом. Тепер ця кількість зменшилася на десяток. В цей же час, принаймні один високопосадовець в Збройних силах РФ визнав, що "гаманець" країни не може задовольнити апетитів Кремля. Загроза з боку "Ісламської держави" і ядерної програми Ірану підштовхує Москву і Вашингтон до співпраці. Але в цей же час, військова риторика все більше затьмарює дипломатію.

"Треба розуміти, що ми більше не живемо в світі, який в нас був два роки тому , і який ми втратили. Тоді в нас була можливість організувати безпеку за допомогою угод і взаємодовіри. А тепер ситуація зовсім інша. Головний інструмент захисту – це власні військові сили", - сказав російський військовий експерт Олександр Гольц. Він нагадує, що Росія останнім часом проводить багато навчань і семінарів для військових, на яких обговорюється "захист" країни і протидія революційним рухам, таким як в Україні. Москва робить все більше агресивних заяв, розраховуючи, що Захід не буде на це звертати увагу. Але сталося протилежне. І Росія не готова до того, щоб протистояти проти США і ЄС. Адже відправити 100 тисяч добре навчених і забезпечених солдатів у сусідню ослаблену країну, щоб захопити Крим, - це не те ж саме, що і конфлікт з НАТО. Росія бракує солдатів і озброєння для цього. Тому, на думку експертів, Путін і наважується погрожувати ядерною зброєю.

Через війну проти України постраждало і військове виробництво в Росії, оскільки воно сильно залежить від українського обладнання. А санкції Заходу не дозволяють закуповувати технології в ЄС і США. Попри те, що Росія один із найбільших продавців зброї в світі, вона може собі дозволити не так і багато, особливо після того, як ціни на нафту і газ зменшилися. Під час виборчої кампанії в 2012 році Путін обіцяв витратити 400 мільярдів доларів на переозброєння і виконання всіх соціальних програм. Тепер він визнає, що виконання цього плану займе більше часу. Однак, він не відмовляється від своїх обіцянок. Вчора він заявив, що до 2020 року 70% арсеналу Росії буде модернізовано. Але є багато ознак того, що гроші закінчаться значно раніше. Кремль збільшив військовий бюджет на 32% минулої осені. А тепер почав поступово його скорочувати, зокрема вчора стало відомо про зменшення витрат на 4%.

Заступник міністра оборони РФ Юрій Борісов нагадав про плани закупити 2,3 тисячі танків "Т-14 Армата" за наступні 5 років. Але він визнав, що грошей на втілення такого грандіозного плану не вистачає. Вартість виробництва нового російського танку вища на 250% від тієї, на яку розраховували в Кремлі.

Експерт Гольц також звертає увагу, що виробництву дуже складно задовольнити амбіційні плани влади Росії. Тож, швидше за все, гучні заяви про переозброєння виконують суто політичну роль, оскільки Путін запевняв, що зможе повернути країні статус "великої держави" в світі. Вчора Путін пообіцяв для РФ 40 нових ядерних ракет, які б’ють "будь-яку" ПРО. Він також додав, що в Росії готуються до випробування нового вузла РЛС.

Раніше США неодноразово звинувачували Росію в порушенні договору про ліквідацію ракет. У той же час, Штати заявляли, що не збираються міняти свою ядерну доктрину навіть через ядерні загрози Росії. Зокрема, у квітні 2015 року Держсекретар США Джон Керрі заявив, що президент Барак Обама планує навіть прискорити ядерне роззброєння.

Як відомо, Путін заявляв, що був згоден навіть застосувати ядерну зброю заради захоплення Криму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.