Росія проштовхує ідею паралельного існування в Україні регламентів ЄС і СНД

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 22.06.2015 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25160

У ході Тристоронніх технічний консультацій щодо економічної частини угоди про асоціацію Україна-ЄС обговорюється ідея одночасної дії в Україні технічних регламентів Євросоюзу та країн СНД.

Таку інформацію озвучив представник міністерства економіки Росії Алєксєй Лихачов.

"В даний час ми обговорюємо - і це безпосередньо випливає з мінських домовленостей - можливість прийняття якихось взаємовигідних рішень, які дозволять протягом перехідного періоду у сім-десять років на території України комфортно існувати двом регулятивним системам", - заявив перший заступник глави міністерства економіки Росії Лихачов у коментарі "РИА Новости".

За його словами, такий механізм дозволить Україні "виконувати зобов’язання", які є в України перед СНД з технічного регулювання, санітарних і фітосанітарних норм, митного регулювання. "З іншого боку, за цей час без шоків, в тому числі, для своєї економіки, для своїх підприємств переходити на ті правила гри, які встановлюються в Брюсселі", - заявив представник РФ.

Він також полімеризує, що ця ідея народилася на переговорах у "числі інших пропозицій". "Я знаю, що самі українці зверталися до Брюсселя з проханням дати їм більш тривалі відстрочки по застосуванню європейських технічних регламентів. І ми ні в якому разі не наполягаємо ні на авторстві, ні на точному формулюванні цих домовленостей. Нам важливо прийняти практичні кроки, які знімуть наші заклопотаності", - цитує агентство Лихачова.

За інформацією "Європравди", українська сторона цю ідею не поділяє. Також, за інформацією видання, на переговорах РФ вимагала від України відкласти на 10 років набрання чинності технічних регламентів, адаптованих до норм ЄС.

Навесні стало відомо, що на тристоронніх переговорах Росія знову пропонує відкласти набуття чинності угоди про асоціацію ще на рік - до 2017 року. Як заявив в інтерв’ю ZN.UA постпред України при ЄС Костянтин Єлісєєв, уряд України і керівництво ЄС висловили чітку спільну позицію, що більше імплементація угоди відкладатися не буде.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.