Чи проголосують нардепи за обмеження депутатського імунітету?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 23.06.2015 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25168

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд прогнозує, що в парламенті не знайдеться 300 голосів, щоб підтримати зміни до Конституції, що стосуються позбавлення недоторканності народних депутатів і суддів.

Таку думку вона висловила журналістам у вівторок в Києві.

"226 (голосів на підтримку) ще набереться. Але 300, я думаю, в парламенті не знайдеться голосів", - сказала Сироїд.

Вона нагадала, що Венеціанська комісія запропонувала внести деякі зміни в ініціативу щодо змін до Конституції України щодо позбавлення недоторканності народних депутатів і суддів.

Як відомо, 21 червня під час пленарної сесії Венеціанської комісії було розглянуто проект висновку щодо проекту закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)", яким пропонується обмеження суддівського імунітету і депутатської недоторканності.

22 червня заступник голови адміністрації президента України Олексій Філатов розповів, що Венеціанська комісія схвалила надання суддям виключно функціонального імунітету (про притягнення до відповідальності за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій), а також передачі повноважень з позбавлення імунітету судді від Верховної Ради до Вищої рада юстиції.

Також Венеціанська комісія погодилася з необхідністю скасування норм про депутатську недоторканність в тому вигляді, в якому вони існують в діючій Конституції, зазначивши, що такі норми можуть бути перешкодою в боротьбі з корупцією.

У висновку Комісії зазначається доцільність введення відмінного від депутатської недоторканності механізму запобігання втручання в діяльність парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.