США підтвердили наміри розмістити танки у Східній Європі

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 23.06.2015 21:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25169

Міністерство оборони США підтвердило наміри розмістити у Східній Європі важке озброєння, зокрема танки, БМП і артилерію.

Американський танк Танк M1 Abrams

За словами голови відомства Ештона Картера, озброєння базуватимуться в Естонії, Литві, Латвії, Болгарії, Румунії та Польщі.

Кожна з тих країн погодилася розташувати на своїй території до батальйону американських військовослужбовців.

Раніше у Литві заявляли, що готові прийняти на постійній основі танки "Абрамс" і бойові машини "Бредлі".

Надіслати до них важке озброєння НАТО попросили Польща і балтійські країни, заявивши, що їм потрібна техніка, яку можна буде використовувати на випадок російської агресії. Незабаром у пресі з’явилася інформація про те, що альянс готовий на такий крок, однак офіційно її не підтверджували.

Американське важке озброєння з’явиться на території однієї з країн, що входили у Варшавський договір, вперше від часів закінчення холодної війни.

Відповідь Росії

Росія вже назвала ці плани найагресивнішим кроком НАТО за останній час і порушенням обіцянки альянсу не розширюватися на схід.

Також невдовзі після оголошення намірів НАТО російський президент Владімір Путін заявив, що у 2015 році Росія додасть понад 40 міжконтинентальних балістичних ракет до свого ядерного арсеналу.

Виступаючи на виставці озброєнь, пан Путін запевнив, що ті ракети зможуть подолати навіть найрозвиненіші протиракетні системи оборони.

Російські посадовці також попередили, що Москва не залишить без реакції плани США щодо розміщення важкої військової техніки у східній Європі, в тому числі у країнах Балтії, які в минулому були частиною Радянського Союзу.

Холодна війна

"Відчуття таке, що наші колеги з країн НАТО штовхають нас у гонку озброєнь", - заявив раніше заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов.

Водночас міністр оборони США Ештон Картер заявив, що союзники у НАТО готові до поліпшення відносин з Москвою, але рішення про це має прийняти саме Кремль.

"Ми не прагнемо холодної війни з Росією, не кажучи вже про гарячу. Ми не прагнемо зробити Росію нашим ворогом. Але не треба сумніватися в тому, що ми готові захистити наших союзників і міжнародні закони", - наголосив керівник Пентагону.

Перед тим пан Картер говорив, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО очікують, що напруженість у відносинах з Росією збережеться на довгий час.

За його словами, Росія намагається відновити зони зовнішньополітичного впливу, як це було за радянських часів, а США і їхні союзники не дозволять Кремлю відкинути їх у минуле.

На початку червня російський президент Владімір Путін виключив можливість того, що Росія нападе на НАТО.

Напруга у риториці між країнами зросла на тлі конфлікту в Україні.

НАТО і західні лідери звинувачують Москву у відсиланні солдатів і важкого озброєння, включно з танками і ракетами, проросійським сепаратистам на Донбасі.

Російська влада неодноразово заперечувала це, стверджуючи, що будь-які учасники протистояння з Росії є "добровольцями".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.