У Кремлі вирішили провести переговори про нову угоду про транзит газу

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 26.06.2015 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25186

Глава російського “Газпрому” Алєксєй Міллер заявив, що “Газпром” готовий до переговорів про продовження транзиту через Україну після закінчення транзитного договору в 2019 році.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві за підсумками річних зборів акціонерів компанії.

"От кажуть, підступний план "Газпрому" - припинити транзит через Україну (з 2020 року - УНІАН). Давайте внесемо ясність: є чинний контракт на транзит через територію України до кінця 2019 року, є активна непримиренна позиція України внести в цей контракт неприйнятні для нас умови", - зазначив Міллер.

"Ми говоримо про те, що ми ніколи на неприйнятних для "Газпрому" умовах не підпишемо контракт на транзит", - зазначив він.

"Якщо припустити, що раптом контракт не буде підписаний, то, відповідно, всі повинні знати і розуміти ці ризики. Але ми ніколи не говорили, що ми не будемо вести переговори з Україною про транзитний контракт. Коли контакт буде закінчуватися, ми своєчасно з нашими українськими колегами переговори щодо транзитного контакту проведемо", - сказав Міллер.

Як повідомлялося раніше, "Нафтогаз України" і "Газпром" в 2009 році підписали контракти на поставку російського газу на період до 2019 року і на транзит газу в Європу через територію України.

14 січня заступник голови Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчович за результатами зустрічі з главою "Газпрому" Алєксєєм Міллером заявив, що для нього стали великою новиною плани "Газпрому" перенаправити транзит газу через Україну в Туреччину за допомогою нового газопроводу, який планується побудувати замість "Південного потоку".

У свою чергу, міністр енергетики РФ Алєксандр Новак зазначив, що рішення про будівництво газопроводу до Туреччини прийнято і «роботи вже ведуться».

Пізніше стало відомо, що рішення про перенаправлення поставок газу в Європу в обхід України з 2019 року прийнято вищим політичним керівництвом Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.