Путін мріє про Холодну війну, але він навіть не Брежнєв

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 26.06.2015 20:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25187

Президент Росії Владімір Путін відроджує культ радянського тирана Йосипа Сталіна, тому, що хоче бути головним ворогом США, як і він. Російський президент мріє про відновлення Холодної війни.

"Але Путін – не Сталін і навіть не Брежнєв. А сьогоднішня Росія – це не СРСР і не єдине, на чому фокусуються американські політики у прийнятті рішень", - сказав американський політолог Волтер Рассел Мід в інтерв’ю Die Zeit.

На його думку, президент Росії хоче, щоб його країна знову стала супердержавою. Але при цьому в нього бракує грошей. "Натомість в Путіна є засоби тиску, такі як нафта і газ, а також спецлужби і відділ пропаганди з дуже розвиненими мережами. Всі ці інструменти досить економні. СРСР добилися з їхньою допомогою серйозних успіхів у часи Холодної війни. Кремль навчився цього у нацистів і Геббельса, який говорив, що варто лише довго повторювати велику брехню, щоб вона стала правдою", - пояснв Мід. Політолог додав, що Путін значно небезпечніший, ніж вважають на Заході. "Але він небезпечний не тому, що сильний, а тому, що його вороги слабкі. В ЄС і НАТО багато проблем, реальність Альянсу дуже далека від ідеалу. Тому російський президент і шукає способи розширити свою сферу впливу за допомогою, наприклад, Угорщини", - вважає експерт.

На питання, яке місце в уявленнях Путіна може займати Німеччина, політолог відповів, що, швидше за все, російський президент сприймає ЄС як проект Берліна. "І він бачить, що Берлін не може дати йому ради ні з політичної точки зору, ні з фінансової", - сказав політолог.

Видання The Wall Street Journal писала, що нова "холодна війна" може початися на арктичному фронті. Путін вважає периферію Східної Європи, що тягнеться від Балтійського моря до Чорного моря, частиною російського імперського спадку. Однак в останні роки російський лідер Владімір Путін також звернув свою увагу на північ, на Арктику. У свою чергу, видання The Guardian вважає, що Росія вже почала нову "холодну війну" і готується до відкритих боїв проти країн Заходу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.