У Кремлі визначилися з «ринковою ціною» на газ для України

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 29.06.2015 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25191

Прем`єр-міністр Росії Дмітрій Медвєдєв заявляє, що кінцева ціна для України на газ із РФ у третьому кварталі з урахуванням знижки становитиме 247,18 дол. за тисячу кубометрів.

Таким чином, знижка становитиме лише 39,97 дол. за тисячу кубометрів або на 13,92%.

Про це Медвєдєв сказав на зустрічі з головою «Газпрому» Алєксєєм Міллером і главою Міненерго РФ Алєксандром Новаком.

«Кінцева ціна для України за тисячу кубометрів газу на третій квартал становитиме близько 247,17 дол. з урахуванням знижки. Ну а знижка буде близько 40 дол.», - сказав Медвєдєв.

Він заявив, що РФ не може надати знижку на газ для України в попередньому розмірі - 100 дол. за тисячу кубометрів через падіння цін на нафту.

Медвєдєв повідомив, що від української сторони надійшло звернення з проханням продовжити дію знижки. При цьому, за його словами, прийнято рішення підписати постанову уряду, яка на один квартал встановить особливий порядок розрахунків ввізного мита при поставках газу в Україну.

Як повідомлялося раніше, 1 квітня Медвєдєв підписав постанову №295 про надання Україні знижки на газ у другому кварталі цього року в розмірі експортного мита, але не більш як 100 дол. за тисячу кубометрів. Раніше ця знижка надавалася за Харківською угодою в обмін на продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму, але була скасована російською стороною в односторонньому порядку після анексії півострова.

24 червня президент РФ Владімір Путін заявив, що при такому падінні цін на нафту Росія не може надавати Україні знижку на газ як раніше, і ціна має бути на рівні ціни для Польщі.

18 червня Новак повідомив, що знижка на газ для України в третьому кварталі буде менше 30%. «Цей процес обговорюється на рівні уряду РФ, згідно з контрактом існує формула, відповідно до якої надається знижка - ця формула передбачає, що якщо ціна буде складатися понад 333 дол., тоді знижка надається в розмірі 100 дол., якщо ж ціна буде нижче, знижка до 30%. Я хочу наголосити, що, швидше за все, на третій квартал буде розглядатися знижка менш як 30%», - сказав Новак.

9 червня в «Газпром» і повідомили, що ціна газу для України без знижки в третьому кварталі становитиме 287,15 дол. за тисячу кубометрів, у четвертому - 262,5 дол. за тисячу кубометрів, і питання знижки обговорюється.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.