Як Кремль консолідує НАТО

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 29.06.2015 15:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25192

У понеділок, 29 червня, західна преса пише про невтішні економічні перспективи Греції, консолідацію НАТО на тлі загрози зі сходу, рішучу відповідь британського прем’єра організаторам теракту у Тунісі, а також про подальший захист прав ЛГБТ у США.

Греція на краю прірви

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас довів країну до краю прірви - такий невтішний висновок робить британська Financial Times, коментуючи плани Афін провести референдум щодо угоди з кредиторами.

На думку видання, референдум був би виправданим, якби мав не меті виявити рівень підтримки греків щодо важких реформ, які їх очікують. Втім для пана Ципраса голосування стане зброєю проти "ворогів" у єврозоні.

"На ньому лежить моральна та політична відповідальність роз’яснити наслідки курсу, за який він виступає. Самим грекам у цей час варто було б уважно послухати пані Меркель. Плебісцит буде голосуванням за євро або драхму – не більше та не менше", - коментує газета.
Видання наполягає на тому, що провина за ситуацію лежить на грецькому лідері, хоча і пропозиції кредиторів називає "контрпродуктивними".

"Але з кожним днем обидві сторони все більше звинувачують одна одну замість того, щоб конструктивно спілкуватися. Греція стає на край прірви. Пошуки шляхів відступу стають дедалі важчими", - резюмує Financial Times.

Кремль зміцнює єдність НАТО?

Політика Владіміра Путіна змусила НАТО сконсолідуватися на безпрецедентному рівні. Про це у редакційній статті про великі навчання альянсу у східній Європі пише британська Guardian.

За твердженнями газети, після кремлівських "погроз, прихованої участі у бойових діях та анексії територій" НАТО мало продемонструвати силу. Результатом стали найбільші в історії навчання у Польщі.

"Альянсу не варто очікувати, що пан Путін поважатиме його кордони – якщо тільки він не знатиме, що будь-яке порушення отримає рішучу відповідь. Діалог треба продовжувати, однак Росія має зрозуміти, що ескалація не буде односторонньою", - пише газета.

Тепер головне питання полягатиме в тому, якою буде обрана НАТО реакція: або це буде "зайва ескалація" конфлікту, або ж "ретельно продумана та пропорційна відповідь", додає видання.

Політику Владіміра Путіна щодо альянсу газета називає "парадоксом історичного масштабу".

"Замість того щоб змусити НАТО відступити, він надав альянсу стимул консолідуватися", - констатує Guardian.

Прем’єр закликає до єдності

Великобританія має об’єднати зусилля проти тероризму після загибелі своїх громадян в результаті нападу на пляж у Тунісі. Про це у статті для Daily Telegraph пише британський прем’єр Девід Кемерон.

"До нашого шоку та горя ми маємо додати іще одне слово – рішучість. Непохитна рішучість", - наголошує прем’єр-міністр.

Рішучість пан Кемерон планує продемонструвати перш за все у боротьбі із угрупуванням "Ісламська держава".

"Ісламська держава" вбиває людей старими варварськими методами, але використовує сучасні канали пропаганди – і соціальні мережі як основну зброю. Тож нам потрібно забезпечити поліцію та спецслужби потрібними засобами, щоб викоренити цю отруту", - коментує прем’єр.

Ще один метод боротьби, каже він, це боротьба із угрупованнями у некерованих регіонах Іраку, Сирії та Лівії. Але головне завдання, на думку пана Кемерона, це британські цінності, такі як верховенство права, права меншин, вільні ЗМІ та правоохоронні органи.

"В нас є щось, чого нема у терористів. В нас є великий британський дух, який тріумфує в моменти лиха… Ми – народ, який протистоїть ненависті. Вони – боягузи, які вбивають беззахисних людей на пляжі. Вони виступають за репресії, а ми – за волю та за мирний, толерантний спосіб життя", - підсумовує пан Кемерон.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.