На Сінайському півострові знайдені свідоцтва стародавнього цунамі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.04.2007 19:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2525

На Сінайському півострові виявлена біла пемза, закинута на 6,5 кілометрів в глибину пустелі гігантською хвилею, викликаною виверженням вулкана на середземноморському острові Санторіні, розташованому в 850 кілометрах на північ від місця знахідки.

Пемза з о.Санторіні

Про своє відкриття, передає Associated Press, єгипетські археологи повідомили в понеділок.

Пемзу - затверділу лаву, вивержену з жерла вулкану на острові Санторіні (Тера) в Егейському морі, давно виявляли на Кріті і на середземноморському побережжі Туреччини. Ці регіони сильно постраждали від виверження на Санторіні в 17 столітті до нашої ери, як і майже всі грецькі острови Егейського моря. Тоді загинуло понад 35 тисяч осіб, що належали до Мінойської цивілізації.

Голова єгипетської Вищої ради по вивченню старовини Захі Хавасс (Zahi Hawass) заявив, що виявлення свідоцтв цунамі на Сінаї відкриє нову сторінку в єгиптології - вивчення природних катастроф, що вплинули на розвиток культури країни за часів фараонів.

Втім, Георгес Вугіукалакіс (Georges Vougioukalakis), вулканолог з грецького Інституту геологічних і мінералогічних досліджень, висловив сумніви в тому, що пемза потрапила в єгипетську пустелю на гребені хвилі, викликаною виверженням вулкана. На його думку, ця легка порода могла бути принесена на південне побережжя Середземного моря течією.

Єгипетські археологи обіцяють продовжити розкопки, підключивши до своєї роботи геологів, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.