У Кремлі обралися: зміни до Конституції українці «не завізували» у Путіна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.07.2015 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25283

У Росії дали знати, що не задоволені тим, як Україна виконує мінські угоди в частині змін до Конституції щодо децентралізації.

Президент Росії Владімір Путін, зокрема, критично відгукнувся про те, що ці зміни не були узгоджені з підтримуваними Росією сепаратистами з Донбасу.

Як повідомили у п’ятницю у Кремлі, в телефонній розмові з лідерами України, Франції і Німеччини Путін наполягав, що «найважливішою умовою врегулювання є налагоджування прямого діалогу київської влади з представниками Донецька й Луганська, серед того в рамках Контактної групи».

Крім того, мовиться в повідомленні прес-служби російського президента, Путін критикував те, що він назвав «фактичною блокадою» окупованих регіонів Донбасу.

Раніше у п’ятницю, 17 липня, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що «намагання» Києва подати схвалені в парламенті конституційні зміни зі згадкою про особливості місцевого самоврядування окремих регіонів Донецької й Луганської областей у перехідних положеннях Конституції «як якесь виконання Києвом своїх мінських зобов’язань є лише імітацією і не повинне нікого обманути».

В МЗС Росії розкритикували те, що проект змін до Конституції «був підготований не тільки без участі реальних представників Донбасу, й без найменшого врахування інтересів Південного Сходу України» і «ніяк не стосується мінських домовленостей».

На Заході, навпаки, привітали схвалений в Україні проект конституційних змін як той факт, що Україна виконала мінські домовленості в частині про децентралізацію. Про це говорили, серед інших, чільні представники США, зокрема, віце-президент Джо Байден чи помічник державного секретаря Вікторія Нуланд, а в Європі президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель. Усі вони при цьому закликали Росію й підтримуваних нею сепаратистів теж виконувати свої зобов’язання за мінськими домовленостями.

Крім того, в Києві звертали увагу, що всі пропоновані для частини Донбасу особливості місцевого самоврядування, передбачені планованими змінами до Конституції про децентралізацію, були узгоджені з представниками цього регіону. Київ наполягає, що такі політичні переговори можуть вестися тільки з законними представниками регіону, але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.