Кремль припинив боротьбу з самогоноварінням

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 21.07.2015 13:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25292

Росія легалізувала домашнє виробництво міцного алкоголю на зразок віскі, самогону та інших напоїв, які добуваються шляхом дистиляції.

Про це сьогодні повідомляє Newsweek.

Таким чином, Москва ввела державні стандарти для самогонщиків, які в домашніх умовах "женуть" горілку, бренді і коньяк, чого раніше ніколи в країні не було. Зокрема, держава встановила вимоги до якості солоду для тих, хто хоче вдома виробляти віскі. В Росії легальне виробництво горілки скоротилося на 27% у 2013 році і на 22% в 2014 році. Це сталося через підвищення акцизних зборів для виробників міцного напою. Крім того, російський ринок алкоголю скоротився через війну проти України, оскільки вона була головним ринком збуту російської горілки.

В цей же час, "чорний ринок" алкоголю, навпаки, зміцнив свої позиції. Згідно з даними агенції Russian Business Consulting, на самогонщиків припадає 65% виробництва спиртів.

Видання повідомляє, що введені стандарти з’явилися після того, як російські компанії-виробники горілки почали обговорювати можливість появи російського віскі. Шотландське віскі, наприклад, не потрапив у "чорний список" санкцій Москви. Його досі можна імпортувати з Європи. Але шотландські експортери кажуть, що поставки в Росію впали на 95% з початком війни в Україні. Російська агенція захисту прав споживачів зафіксувала 34% падіння імпорту віскі з січня цього року.

Раніше видання The Times писало, що в розпал економічної кризи президент Росії Владімір Путін підбадьорює росіян дешевою горілкою. Середньостатистичний росіянин сьогодні п’є менше горілки, ніж пив 10 років тому.

Але дослідження, опубліковане в журналі The Lancet підтверджує, що станом на минулий рік 25% російських чоловіків помирали до 55 років через зловживання алкоголем.

У 2014 році Росалкогольрегулювання двічі підвищував мінімальну ціну - у березні і в серпні. В кінці грудня 2014 року президент РФ Владімір Путін висловився проти підвищення цін на алкоголь, після чого було прийнято рішення знизити ціни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.