Про що вчора домовилися лідери країн “Нормандської четвірки”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.07.2015 12:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25309

Вчора відбулися телефонні переговори керівників Німеччини, Росії, України і Франції.

Про що вони домовилися, а про що - ні, ми спробуємо відстежити за офіційними повідомленнями. Зокрема, щоб краще зрозуміти в чому криються протиріччя сторін переговорного процесу, а відтак - перспективи досягнення компромісу і вірогідності припинення російської агресії.

Німецька версія

Лідери Німеччини, Росії, України і Франції привітали домовленість між українською владою і проросійськими сепаратистами про створення 30-кілометрової буферної зони, повідомляє DW.

Канцлерка Німеччини і президенти України, Росії і Франції закликали до якнайшвидшого відведення озброєнь із зони конфлікту на Донбасі під контролем ОБСЄ. Про це пізно ввечері у четвер, 23 липня, повідомила заступниця речника німецького уряду Крістіане Вітц, коментуючи підсумки телефонних переговорів "Нормандської четвірки". За її словами, українська влада і проросійські сепаратисти домовилися про створення 30-кілометрової демілітаризованої зони, з якої будуть виведені танки і легка артилерія.

Крім того, Ангела Меркель, Петро Порошенко, Владімір Путін і Франсуа Олланд погодилися, що особливу увагу у врегулюванні конфлікту в Донбасі має бути приділено політичному процесу. Вони відзначили важливість успішного проведення місцевих виборів, запланованих на осінь. Вибори повинні відбутися відповідно до стандартів ОБСЄ, українських законів і особливого статусу деяких територій Донбасу, йдеться у повідомленні.

Керівники "Нормандської четвірки" також привітали угоду, досягнуту у вівторок, 21 липня, в рамках тристоронньої контактної групи з Донбасу, про надання гуманітарної допомоги найбільш постраждалому від конфлікту населенню Східної України, зокрема, в питаннях водопостачання, повідомляє агенція dpa.
Водночас, за даними прес-центру АТО станом на п’ятницю, 24 липня, проросійськи бойовики протягом останньої доби здійснили 78 обстрілів позицій української армії.

Продовження газових переговорів

Крім того, як повідомляється на сайті президента України, Петро Порошенко під час перемовин заявив про погіршення безпекової ситуації на Донбасі, зокрема збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків. Він також закликав звільнити всіх заручників, в тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.

"Особливу увагу було приділено невідкладному створенню в районі лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти та ліки за прийнятними цінами", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що співрозмовники домовилися прискорити укладення угоди у форматі Україна - Євросоюз - Росія щодо постачання російського газу до України.

Французька версія

Лідери «нормандської четвірки» Франції, Німеччини, Росії та України домовилися про прискорення відведення важкого озброєння на сході України та домовилися наступного тижня обговорити питання проведення місцевих виборів в Україні і децентралізації. Про це йдеться в заяві офісу президента Франції Франсуа Олланда за наслідками двогодинної телефонної бесіди сторін, повідомляє Радіо Свобода.

«Сторони наголосили на важливості однієї дати для організації місцевих виборів в цілому в Україні, в тому числі деяких районах Луганської та Донецької областей», – йдеться в заяві канцелярії французького президента.

Повідомляється, що наступні телефонні переговори на тему децентралізації та виборів сторони планують провести 28 липня.

Крім того, сторони зійшлися на тому, що попередні домовленості про відведення озброєння на сході України мають бути підписані якнайшвидше.

«Лідери чотирьох країн відзначили домовленості профільної робочої групи в Мінську щодо відведення танків і легкої артилерії на відстань 15 кілометрів по обидві сторони від лінії розмежування», – йдеться в повідомленні.

Також лідери погодилися з необхідністю якнайшвидшого узгодження наступного пакету газових угод, зазначила французька сторона.

За раніше поширеною інформацією з Адміністрації українського президента, Петро Порошенко в телефонній розмові наголосив на збільшенні з боку бойовиків обстрілів на Донбасі, та сказав про неприпустимість проведення запланованих сепаратистами на 18 жовтня і 1 листопада «псевдовиборів», які не матимуть юридичних наслідків.

Востаннє лідери держав розмовляли минулого тижня. Тоді керівники Франції й Німеччини в розмові з колегами з України та Росії закликали повністю виконати весь комплекс заходів мінських домовленостей до кінця року. Йшлося, серед іншого, про необхідність домовитися про відведення озброєнь менших калібрів і танків і про демілітаризацію й розмінування території біля села Широкина.

Російська версія

Відбулася телефонна розмова Владіміра Путіна з Федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель, Президентом Французької Республіки Франсуа Олландом та Президентом України Петром Порошенком, повідомляє прес-служба Кремля.

Продовжено обговорення ходу виконання Мінських угод від 12 лютого поточного року з урахуванням підсумків засідання Контактної групи (КГ) та її робочих підгруп, які відбулися 21 липня .

Сторони висловили задоволення задоволення тим, що після оголошення ДНР і ЛНР про добровільне односторонньому відвід озброєнь калібром менше 100 мм і його фактичного початку - в рамках підгрупи КГ з безпеки вдалося узгодити документ про відвід на 15 км від лінії зіткнення танків, мінометів калібром менше 120 мм і артилерійських гармат калібром менше 100 мм. Акцентовано на завданні якнайшвидшого підписання згаданого документа та реалізації цієї домовленості, яка доповнює мінський комплекс заходів.

Знову підтверджена важливість суворого дотримання під контролем спеціальної моніторингової місії ОБСЄ режиму припинення вогню і створення нейтральних зон. У цьому зв’язку відзначена необхідність виведення українських силовиків з селища Широкино - як це раніше зробили ополченці як жест доброї волі. Обговорено також проблема обміну особами, утримуваними конфліктуючими сторонами, у тому числі можливість підключення представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Путіним знову було підкреслено, що сталий всеосяжне врегулювання внутрішньоукраїнського кризи неможливе без налагодження Києвом прямого діалогу з представниками Донбасу. Президент Росії закликав українську сторону чітко слідувати букві і духу мінського Комплексу заходів. Зокрема, узгодити з ДНР і ЛНР і ввести в дію на постійній основі законодавче оформлення особливого статусу відповідних регіонів і закон про амністію, а також визначити модальності та порядок проведення місцевих виборів.

Відбувся обмін думками про можливі кроки щодо вирішення низки гострих соціальних, економічних і гуманітарних проблем Донбасу.

Лідери чотирьох країн також обговорили питання, пов’язані з поставками російського газу в Україну.

Домовлено продовжити роботу в «нормандському» форматі на різних рівнях.

Українська версія

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом та Президентом Росії Владіміром Путіним, повідомляє прес-служба президента України.

Співрозмовники обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи та її чотирьох підгруп, яке відбулося 21 липня у Мінську.

Президент України констатував погіршення безпекової ситуації на Донбасі, зокрема збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків.

Учасники розмови наголосили на необхідності забезпечення належного моніторингу і верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ і підтримали ініціативу Президента України щодо невідкладного підписання в рамках Тристоронньої контактної групи домовленості щодо відведення танків, гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів.

Глава Української держави особливо наголосив на необхідності звільнення усіх заручників, в тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.

Сторони привітали досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи рішення щодо відновлення зруйнованих об’єктів водної інфраструктури та залізничних шляхів.
Особливу увагу було приділено невідкладному створенню в районі лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти та ліки за прийнятними цінами.

Співрозмовники також обговорили питання майбутніх виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей. У цьому контексті Петро Порошенко особливо наголосив на неприпустимості проведення запланованих на 18 жовтня і 1 листопада псевдовиборів, які не матимуть юридичних наслідків.

Співрозмовники домовилися прискорити укладення угоди у форматі Україна – Європейський Союз – Росія щодо постачання російського газу до України.

Учасники розмови домовилися продовжити діалог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.