Російські бойовики вчинили чергову провокацію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.07.2015 13:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25316

Організація з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила в неділю розширене повідомлення про обстріл, під який потрапив патруль її Спеціальної моніторингової місії в Україні біля міста Щастя в Луганській області раніше того дня, з новими подробицями.

Зокрема, в повідомленні мовиться, що обстріл застав патруль на останньому блокпості угруповання «ЛНР», що розташований за два кілометри на південь від лінії контакту. Він здійснювався з мінометів – за оцінками, 82-міліметрових – і автоматичних гранатометів.

При цьому обстріл був спрямований із північного напрямку – в якому до найближчих українських позицій не менш як два кілометри.

У той час як міномети, в тому числі 82-міліметрові, здатні стріляти на більші відстані (82-міліметрові – на відстань до близько чотирьох кілометрів), автоматичні гранатомети мають прицільну далекосяжність менш як два кілометри, хоча неприцільно здатні дострелити і трохи більше як на цю відстань.

Раніше заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ в інтерв’ю Радіо Свобода не став приписувати цей обстріл жодній зі сторін протистояння на сході України.

За його словами, пересування патруля ОБСЄ з Луганська до Щастя було скоординоване і зі Збройними силами України, і з угрупованням «ЛНР». Але близько 12:40 на останньому блокпості «ЛНР» недалеко від південного кінця мосту через Сіверський Донець, який там становить лінію контакту, біля Щастя патруль потрапив під щільний обстріл із мінометів і автоматичних гранатометів. Відтак, повідомив Гуґ, члени патруля були змушені знайти укриття в шанцях на позиціях угруповання «ЛНР» біля блокпосту і залишалися там принаймні півтори години, поки обстріл усе не вщухав.

О 14:20 обстріл припинився після того, як місія зв’язалася зі Спільним центром контролю і координації, який забезпечив безпечну евакуацію п’яти членів патруля і його двох машин; відтак вони повернулися до Луганська о 15-й годині, сказав він.

Раніше в неділю, 26 липня, сепаратисти зі збройного угруповання «ЛНР», визнаного в Україні терористичним, звинуватили в перестрілці біля Щастя українську сторону. Вони стверджували, що делегація координатора робочої підгрупи з гуманітарних питань від ОБСЄ Тристоронньої контактної групи Тоні Фріша, який перед тим побував у Луганську і повертався на неокуповану територію України, біля Щастя «потрапила під мінометний обстріл українських силовиків», унаслідок чого Фріш вирішив повернутися до Луганська.

Натомість українська сторона у Спільному центрі контролю і координації заявила, що розцінює як явну провокацію обстріл бойовиками незаконних збройних формувань міста Щастя. Як заявив речник СЦКК Роман Юрчило, ця провокація спрямована на дискредитацію Збройних сил України.

За його словами, проти сил АТО, що дислоковані поблизу Щастя, противник застосував танки, станкові протитанкові гранатомети, стрілецьку зброю, в нападі брали участь декілька мотострілецьких підрозділів. Обстріл вівся з населеного пункту Обозне; у відповідь військовослужбовці Збройних сил України відкрили вогонь зі зброї, що не заборонена мінськими угодами, заявив речник.

Він додав, що цю подію зафіксували представники місії ОБСЄ з одного і з іншого боку, які на той час перебували неподалік Щастя, очікуючи представника ОБСЄ з гуманітарних питань Тоні Фріша.

Речник наголосив, що вогонь вдалося припинити майже через дві з половиною години «неабиякими зусиллями керівництва української сторони СЦКК».

За мінськими домовленостями, на лінії контакту ще з 15 лютого має діяти режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені поза досяг пострілу. Та перестрілки і обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривають постійно. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях і провокаціях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.