Ющенко попередив урядовців про можливість кримінальної відповідальності за непідкорення його Указу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.04.2007 14:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2532

Відповідь на питання - коли і як будуть проведені дострокові вибори - може дати лише Рада національної безпеки та оборони.

Засідання РНБО

Про це заявив Президент Вітор Ющенко під час позачергового засідання РНБО.

Говорячи про причини свого рішення про розпуск Верховної Ради, Президент нагадав, що воно було викликане системним порушенням Конституції з боку парламентської більшості. "Я не зроблю жодного кроку по скасуванню Указу", – наголосив В. Ющенко.

Заплановані вибори відбудуться чесно, прозоро і демократично, запевнив Глава держави. "Я це гарантую як Президент", – сказав він. В. Ющенко відзначив, що розраховує на таку саму позицію і з боку Прем’єр-міністра.

Глава держави закликав керівника Уряду та Кабінет Міністрів невідкладно забезпечити належне фінансування позачергових виборів, як це передбачено відповідним Указом Президента. За його словами, в держави для цього є достатньо коштів.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз, якого 3 квітня Ющенко виключив з РНБО, прийшов на засідання Ради національної безпеки й оборони в якості гостя.

Засідання Ради національної безпеки та оборони, до його закінчення, вже залишив Віктор Янукович. Причина цього наразі невідома. Прем'єр обіцяв поспілкуватися з журналістами на прес-конференції о 14:30.

Віктор Ющенко попередив урядовців, зокрема Олександра Мороза, що усі, хто не підкорюватиметься Указу Президента про розпуск ВР, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності.

Віктор Ющенко, Президент України: "Закон України не дає право нікому не виконувати цей Указ. Будь-ласка, звертайтеся в Конституційни суд, будь-ласка формуйте ті рішення у рамках правового поля, які ви вважаєте запотрібним. Але я ніколи не піду на компроміс, щоб Указ не виконувався. У нас є тільки один варіант виходу з політичної кризи - це проведення дострокових виборів. Дострокові вибори будуть проведені. Питання стоіїть тільки коли і як. От на ці моменти, я переконаний Рада національної безпеки може дати повну відповідь".

Президент також висловив сподівання, що на позачергових виборах громадяни здійснять свідомий, відповідальний вибір, а явка виборців буде навіть більшою, ніж у березні 2006 р.

В. Ющенко висловив думку, що, можливо, дострокові вибори не приведуть до різкої зміни політичного складу парламенту. Однак доцільність виборів полягає в захисті Конституції і прав громадян. "Ми продемонструємо, що для нас принцип права є ключовим", – сказав Президент. За його словами, нові вибори дозволять громадянам краще відчувати свої права і свободи, а політичним силам – бути впевненими в тому, що їхні члени не зраджуватимуть колективних інтересів.

Глава держави запевнив, що у зв’язку з парламентською кризою в країні не буде жодних потрясінь. Він ще раз звернувся до правоохоронних органів із закликом своєю діяльністю не демонструвати загроз для будь-якої частини суспільства. "Силові органи не повинні бути втягнуті в політичні протистояння", – наголосив В. Ющенко. Президент нагадав, що щодня він заслуховує звіти силовиків щодо дотримання правопорядку в країні.

Президент також назвав недопустимими факти тиску на судову гілку влади. Як приклади, він навів сьогоднішні події в Печерському суді столиці та вчорашню заяву про відставку голови Конституційного Суду Івана Домбровського.

Крім того, В. Ющенко закликав політичні сили утриматися від вуличних акцій своїх прихильників і дати змогу політикам прийняти відповідальне рішення по виходу з кризи. "Це рішення краще приймати, коли вулиці спокійні", – сказав він.

Серед запрошених на засідання також голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович, перший заступник секретаря РНБО Валерій Хорошковський і перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак.

Також є також непідтверджена інформацією про те, що на засіданні РНБО присутній голова КС Іван Домбровський, що він спілкувався з Президентом. Ющенко запитав напряму, хто саме на нього тисне. На що Домбровський відповів, що зокрема від Секретаріату він тиску не відчуває.

За інформаціїєю 5 каналу, "Української правди", прес-служби Президента України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.