Російська прокуратура вперше заборонила діяльність американського фонду

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 28.07.2015 21:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25323

“Національний фонд підтримки демократії” становить загрозу основам конституційного ладу Росії, обороноздатності та безпеки країни, стверджують у Генпрокуратурі.

Генеральна прокуратура Росії визнала діяльність організації "Національний фонд підтримки демократії" (National Endowment for Democracy) небажаною на території країни. Відповідне рішення підписано заступником генпрокурора Росії Володимиром Малиновським. Про це у вівторок, 28 липня, повідомляється на офіційному сайті відомства.

"Використовуючи можливості підконтрольних російських комерційних і некомерційних організацій, "Національний фонд підтримки демократії" брав участь у роботі з визнання нелегітимними результати виборчих компаній, організації політичних акцій з метою впливу на ухвалені органами влади рішення, дискредитації служби у Збройних силах Росії", - зазначається у повідомленні Генпрокуратури. За даними відомства, для таких цілей у 2013-2014 році фонд надав російським комерційним та некомерційним структурам допомогу на суму у розмірі близько 5,2 мільйонів доларів.

"Загроза конституціному ладу"

"Враховуючи загальну направленість діяльності фонду, прокуратурою зроблено висновок про те, що вона створює загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності та безпеки держави", - стверджують у Генпрокуратурі.

"Національний фонд підтримки демократії" було створено у 1983 році з ініціативи президента США Рональда Рейгана. На сайті фонду вказано, що він є "приватною, некомерційною організацією, діяльність якої направлена на розвиток та укріплення демократичних інститутів у всьому світі". Щороку фонд виплачує більше тисячі грантів на підтримку проектів неурядових організацій за кордоном. Ці гроші надаються Конгресом США, пише агентство AFP.

23 травня президент Росії Владімір Путін підписав закон про небажані організації. Згідно з документом, включення іноземної організації у список "небажаних" означає заборону її діяльності на території Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.