За поділ людей на “жайворонків” і “сов” відповідає ген

Автор/джерело -  © “Освітній портал”



Дата публiкацiї - 5.04.2007 15:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2534

Дослідження британських медиків доводить, що здатність до тривалого пильнування залежить від генів. Люди з довгою копією гена PER3 гірше справляються з тестами після безсонної ночі, ніж люди з короткою копією.

Ці результати дають наукове пояснення загальновідомому поділу людей на "жайворонків" і "сов".

У геномі людини є два варіанти гена PER3 - короткий і довгий. Оскільки в клітинах людини є дві копії кожного гена, то кожна людина може мати або дві копії короткого гена, або дві копії довгого, або одну довгу й одну коротку копію.

Усього в експерименті брало участь 24 добровольця: 12 з довгою копією PER3, і 12 - з короткою. Використовуючи електроенцефалограмму для запису мозкової діяльності, дослідники встановили, що хоча обидві групи спали однакову кількість часу, люди з короткою копією PER3 провели приблизно 15% цього часу в глибокому сні, у той час як учасники з довгою копією - 22% часу в цій зміцнювальній стадії сну.

Потім учасники експерименту не спали протягом 40 годин і періодично виконувати тести на запам'ятовування слів на комп'ютері.

Протягом перших 18 годин обидві групи виконали тести з однаковими результатами, але до ранку, після 24 годин без сну, власники довгої копії PER3 гірше справлялися із завданням, ніж власники короткої копії.

Навіть при тому, що люди з довгою копією PER3 сплять глибше, вони гірше функціонують, коли не висипаються. Отримані дані припускають, що ці люди мають потребу в більш глибокому та тривалому сні для відновлення сил.

У Великій Британії приблизно 10% людей мають дві довгі копії PER3. Приблизно 45% населення країни мають дві короткі копії, інші 45% -довгу та коротку копію.

Більше раннє дослідження за участю 500 добровольців показало, що люди з довгою копією гена - "жайворонки" - люблять рано лягати спати, у той час як власники короткої форми - "сови" - залишаються бадьорими до пізньої ночі.

Як говорять автори, їхня робота не тільки пояснює існування "сов" і "жайворонків". Вона дозволяє зрозуміти, чому більшість нещасних випадків із працівниками нічних змін відбувається саме в ранні ранкові години. Вчені дійшли висновку, що, можливо, є люди більш схильні до позмінних робіт.

Попередні експерименти доводять, що білок PER3 може активізувати інші гени, але його точна роль у клітині залишається невідомою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.