Погрози і дії Росії не відповідають західним стандартам партнерства

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 1.08.2015 00:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25340

Захід та Росія мають чимало спільних інтересів і на Заході сподіваються, що в майбутньому Москва зможе бути важливим партнером. Однак дії та погрози росіян не відповідають прийнятим на Заході партнерським стандартам.

Такої думки командувач військами НАТО в Європі американський генерал Філіп Брідлав. Своїми поглядами щодо Росії він поділився в інтерв’ю програмі американського громадського телебачення Newshour.

Відновлення ефективних дипломатичних та політичних відносин між США та Росією можливе, але дуже нелегкий процес, який займе багато часу, вважає головнокомандувач збройних сил НАТО. Адже, каже він, погрози застосувати ядерну зброю ставлять Росію у ряд найбільших загроз для безпеки світу:

«Це нація, з якою ми намагались бути партнерами 20 років. І останні кілька років ми бачимо, що вони пішли іншою дорогою. Тепер ми бачимо країну Росія, яка продовжує окупацію Криму, російські війська зараз – на Донбасі. Тобто це країна, яка застосовує силу, щоб змінити міжнародно визнані кордони. Це країна, яка володіє досить значним ядерним потенціалом, і в минулому відкрито говорила про можливе використання цього ресурсу».

Генерал Брідлав продовжує:

«Ми бачимо реваншистську Росію, яка змінила курс щодо порядку безпеки в Європі. Вони відкрито говорять, як самозрозуміле, про можливість використання ядерної зброї. Саме тому багато світових лідерів вважають Росію головною глобальною загрозою».

Брідлав вкотре гарантував, що Сполучені Штати не відступляться від пункту 5 Статуту НАТО в разі, якщо російські війська атакують країну-члена альянсу. Активна діяльність альянсу в країнах Балтії, свідчення відданості НАТО колективній безпеці, каже генерал:

«Кращий спосіб не воювати – бути готовим до війни. Ми зараз присутні там, тренуємо їхніх солдатів, ми маємо там важке військове обладнання, яке ми застосовуємо на військових навчаннях. Нам треба бути готовими, щоб уникнути війни».

Захід продовжує вірити у дипломатичне та політичне вирішення конфлікту на Сході України, заявив Філіп Бірдлав. На його думку, допомога, яку НАТО та США надають Україні, покликана створити передумови такого вирішення. Чи достатньо цієї допомоги, поки що неможливо сказати, підсумував командувач військами НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.