Авіапатрулів НАТО в небі над країнами Балтії стане вдвічі менше

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 5.08.2015 13:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25351

НАТО з 1 вересня вдвічі скорочує кількість винищувачів, які патрулюватимуть повітряний простір над країнами Балтії. В Альянсі запевняють, що йдеться лише про раціональне використання ресурсів.

Північноатлантичний альянс (НАТО) з вересня удвічі скорочує кількість своїх літаків, які здійснюють патрулювання повітряного простору над країнами Балтії.

Цю інформацію у вівторок, 4 серпня, підтвердила речниця Альянсу Кармен Ромеро, повідомляє інформагенція dpa. За словами Ромеро, починаючи з вересня, замість 16 літаків місію здійснюватимуть лише 8: чотири з них в рамках ротації забезпечить Німеччина, а чотири - Угорщина.

Цей крок здійснюється на тлі продовження інтенсивних військових навчань в Росії, а тому він наштовхнувся і на певну критику в Альянсі, зазначається у повідомленні dpa. Мовляв, таке рішення в умовах досі не розв’язаного конфлікту в Україні може "надіслати Москві хибний сигнал".

Утім, в штаб-квартирі НАТО запевнили, що скорочення кількості літаків не вплине на продовження місії, а з військової точки зору для патрулювання повітряного простору над країнами Балтії достатньо восьми винищувачів, зазначила Ромеро.

Як зауважив міністр оборони Литви Юозас Олекас, останнім часом не спостерігалося порушень повітряного простору російськими літаками, хоча винищувачі НАТО й супроводжували їх багато разів. "Враховуючи це, рішення було ухвалене, виходячи з раціонального використання ресурсів", - цитує Олекаса агентство AFP.

Міністр вважає, що скорочення місії повітряної поліції НАТО не вплине на безпеку Литви, Латвії та Естонії. Олекас додав, що з минулого року в країнах розташовуються роти союзників, а в 2016 планують розмістити важку військову техніку США, йдеться у повідомленні агентства "Інтерфакс".

Нагадаємо, Альянс посилив місію з патрулювання авіапростору над країнами Балтії з вересня минулого року. В рамках чотиримісячної ротації країни-члени НАТО надають свої літаки для здійснення місії. На даний момент на чергуванні перебувають представники ВПС Норвегії, Великобританії, Бельгії та Італії - кожна з країн надала по чотири літаки, зазначається у повідомленні dpa. За даними Альянсу, з початку року винищувачі НАТО були змушені реагувати понад 240 разів на дії російських літаків в міжнародному європейському повітряному просторі. Минулого року загалом було 442 вильоти "по тривозі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.