Київ, Берлін і Париж готові до консультацій із Москвою

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 10.08.2015 23:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25375

Українське МЗС заявляє, що за підсумками телефонних переговорів між міністрами закордонних справ України, Німеччини та Франції сторони “висловили готовність уже найближчим часом ініціювати консультації з Російською Федерацією, щоб запобігти негативному розвитку ситуації” на Донбасі.

У понеділок президент Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну провести невідкладні консультації щодо загострення ситуації на Донбасі з представниками "Нормандської четвірки" (Україна, Росія, Франція, Німеччина).

Українська влада заявила про ескалацію після того, як Збройні сили України в ніч на понеділок відбили, як повідомило міноборони країни, танкову атаку на опорний пункт 72-ї бригади у напрямку Новоласпа-Старогнатівка.
Бойовики звинувачують у порушенні режиму припинення вогню на Донбасі та обстрілах цивільних українських силовиків.

В той самий день пан Клімкін провів телефонні переговори з керівниками МЗС Німеччини, Франції та Росії.

"За підсумками телефонних розмов з міністрами закордонних справ Німеччини та Франції було домовлено, що за результатами контактів офіційного Берліна та Парижа з Москвою будуть схвалені рішення щодо можливих подальших кроків у нормандському форматі, зокрема проведення телефонних конференцій або особистих зустрічей представників України, Німеччини, Франції та Росії", - сказано в заяві на сайті МЗС України.

Розмова з Лавровим

Раніше міністр закордонних справ України заявив, що Росія "має вжити усіх можливих заходів, щоб запобігти подальшому загостренню на Донбасі".

У понеділок пан Клімкін провів також телефонну розмову із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

"В рамках виконання мінських домовленостей необхідно невідкладно розпочати реальну роботу з підготовки до проведення під моніторингом з боку ОБСЄ місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей", - повідомили на сайті МЗС.

Пан Клімкін додав, що "провокації у Широкиному та сьогоднішня зухвала атака підтримуваних Росією бойовиків у напрямку населеного пункту Старогнатівка є свідомими кроками, які мають на меті підірвати зусилля з реалізації ініціативи щодо відведення озброєння калібром менше 100 мм та деескалації ситуації навколо Широкиного".

Росія послідовно відкидає інформацію про те, що вона бере участь у конфлікті на Сході.

Міністерство закордонних справ Росії написало, що міністри обговорили виконання мінських домовленостей та гарантування безпеки уздовж лінії розмежування на Донбасі.

"Обговорювалися деякі проблеми, пов’язані з врегулюванням української кризи, ходом реалізації комплексу заходів з виконання мінських угод від 12 лютого цього року як в контексті підготовки конституційних перетворень та організації місцевих виборів, так і в питаннях забезпечення режиму припинення вогню ", - повідомила прес-служба міністерства закордонних справ Росії.

Як сказано, телефонна розмова відбулась з ініціативи Києва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.